Större nedgång på Stockholmsbörsen under årets andra handelsvecka

Stockholmsbörsen fick ingen bra start under årets andra handelsveckan och vid 16:30 noteras en nedgång om cirka -2 procent. Amerikanska tioåringen fortsätter att stiga och noteras nu kring en nivå om 1,8 procent vilket påverkar aktievärderingar. Särskilt hårt straffas bolag med lite högre värderingsmultiplar som bland annat Mips och Truecaller. Vid skrivande stund står OMXS30 i 2354 punkter med Telia och AstraZeneca i topp samt Alfa Laval och Kinnevik i botten.

Teknik- och industrisektorerna är största förlorarna för dagen medan Energi och Telekom står sig relativt starka, emellertid fortfarande på negativa siffror.

Hemfixarkedjan Clas Ohlson backade hela 16,1 procent. Bolagets försäljning i december ökade 9 procent till 1 204 miljoner kronor (1 108), varav den organiska försäljningen steg 6 procent.

Byggbolaget Skanska kommer att bygga nya Portal North Bridge i Hudson County i amerikanska delstaten New Jersey. Det sker i ett joint venture med Traylor Bros.

Kontraktet är värt totalt 1,56 miljarder dollar, varav Skanskas andel är 1,09 miljarder dollar. Det motsvarar cirka 9,4 miljarder kronor, vilket inkluderas i orderingången för USA för det fjärde kvartalet 2021. Aktien sjunker 0,3 procent.

Bioteknikbolaget Hansa Biopharma förväntar sig redovisa preliminära intäkter på cirka 34 miljoner kronor och en rörelseförlust på cirka 547 miljoner kronor för räkenskapsåret 2021. Aktien går ned 0,9 procent.

Balkongtillverkaren Balco klättrar 2,5 procent. Bolaget gör en uppdatering kring sina finansiella mål. Ett av dem avser målet för rörelsemarginalen som skrotas och ersätts av ett nytt mål om att årligen öka vinsten per aktie med 20 procent.

Vertiseit lägger bud på Multiq och har fått utfästelser om accept från befintliga aktieägare om totalt 46,6 procent av utestående aktier. Erbjudandet värderar Multiq till cirka 197 miljoner kronor och per stängning i fredags hade bolaget ett börsvärde på 117,6 miljoner kronor.

Regeringen meddelade om ett antal nya coronarestriktioner som träder i kraft den 12 januari. Det framkom på en presskonferens med statsminister Magdalena Andersson, där hon lyfte fram att läget med smittspridningen har försämrats och befinner sig på en historiskt hög nivå. Bland annat betonades vikten av att alla som kan ska arbeta hemifrån. Vidare ska krogar och restauranger med serveringstillstånd stänga senast klockan 23 och det får vara högst åtta personer per sällskap. Dessutom gäller krav på sittande servering.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve närmar sig en första räntehöjning och enligt chefen för Richmond-kontoret, Thomas Barkin, är det möjligt med en sådan redan i mars. Det uppgav han till Wall Street Journal. Enligt Barkin går det att motivera en marshöjning under nuvarande arbetslöshetsnivå och stigande inflation.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...