Negativ inledning på börsveckan i Stockholm

Stockholmsbörsen har i likhet med större omvärldsbörser inlett veckan nedåt. Sentimentet är fortsatt tyngt av oron kring konjunktur-, inflations- och ränteutsikter. Mot strömmen stiger storbankerna medan verkstadsbolaget Duroc klättrar uppåt på positivt resultatbesked. Vid 16.20-tiden var OMXS30-index ned 1,2 procent till 2 105,34

Gruvbolaget Boliden sjönk 5 procent. Bolaget aviserar investeringar på totalt 5 miljarder kronor, varav 1 miljard under 2022, för övergång till justerad dammkonstruktion i Aitik-gruvan. Denna åtgärd kommer enligt bolaget att långsiktigt säkerställa deponering av anrikningssand. Produktionen bedöms inte bli påverkad under denna tid eftersom anrikningssand fortsatt kan deponeras i andra delar av sandmagasinet.

Telekomleverantören Ericsson har beslutat att stoppa alla leveranser till kunder i Ryssland, mot bakgrund av den senaste tidens händelser och EU:s sanktioner mot landet. Som en konsekvens av detta kommer bolaget att bokföra en avsättning på 0,9 miljarder kronor för nedskrivning av tillgångar och andra engångskostnader i första kvartalet 2022. Aktien var ned 2,1 procent.

Klädbolaget H&M ökade 0,3 procent. Familjen Perssons ägarbolag Ramsbury Invest har köpt ytterligare 4,91 miljoner B-aktier i bolaget i en affär på cirka 640 miljoner kronor. För en vecka sedan rapporterade Ramsbury Invest in köp av H&M-aktier för drygt 1,3 miljarder kronor. 

Försvarsbolaget Saab har fått en beställning från Försvarets materielverk, FMV, för att säkra Försvarsmaktens behov av att vidmakthålla fortsatt hög förmåga och tillgänglighet för stridsflygplanet JAS 39 Gripen C/D fram till 2035. Ordervärdet uppgår till 500 miljoner kronor. Aktien steg 4,4 procent.

Verkstadsbolaget Durocs utveckling under det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret har varit över förväntan. Justerat rörelseresultat beräknas stiga 40 procent till 50 miljoner kronor. Aktien steg 20,4 procent.

I banksektorn steg Handelsbanken A med 1 procent, Swedbank ökade 0,7 procent, SEB A var upp 0,5 procent och Nordea steg 0,3 procent.

Solenergiföretaget Soltech Energy har fått i uppdrag av Coop Sverige att bygga en 38 000 kvadratmeter stor solcellsanläggning åt konsumentjätten. Det blir Sveriges största solcellsanläggning på ett tak. Aktien gick upp 0,4 procent.

It-konsultbolaget Empir meddelar att avsiktsförklaringen med VivaBem Brasil, Vibe, om ett så kallat omvänt förvärv har löpt ut utan att något bindande avtal om förvärv har ingåtts. Aktien sjönk 4,6 procent.

Sverige och Finland kan komma att ansöka om ett Nato-medlemskap redan i sommar, enligt uppgifter till The Sunday Times. Den finska ansökningen väntas i juni, följt av ett svenskt därefter. Det kommer att öka försvarsalliansens medlemsantal till 32 länder.

Socialdemokraterna meddelade i dag att kongressbeslutet om nej till Nato inte gäller längre. Det slår partiet fast i ett pressmeddelande och nu ska medlemsmöten hållas över hela landet om säkerhetspolitiken.

Mobility Sweden (före detta Bil Sweden) reviderar ned prognosen för antalet registrerade personbilar och lätta lastbilar 2022, till 310 000 personbilar och 40 000 lätta lastbilar. Den bakomliggande orsaken för detta är kriget i Ukraina, som medfört ytterligare press på produktionen och utbudet av fordon. Det tidigare prognoserna var 325 000 respektive 44 000 fordon.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...