Återhämtning på Stockholmsbörsen 

Stockholmsbörsen inledde måndagen svagt men återhämtade sig kvickt, i linje med europeiska börser. Sanktioner mellan EU och Kina var på tapeten, liksom vaccinexportförbud. Klockan 16:30 var OMXS30-index upp 0,3 procent.

Bland storbolagen hade Autoliv det tufft, efter en sänkt rekommendation från Nordea. I den andra vågskålen märktes Electrolux efter avknoppningskommentarer från Carnegie Fonder-förvaltaren Simon Blecher.

Astra Zenecas covid-19-vaccin har mött de primära effektivitetsmålen i fas 3-studien i USA. Vaccinets effektivitet var 79 procent, uppges det i ett pressmeddelande. Vidare uppges det att vaccinet var 80 procent effektivt hos deltagare över 65 år. I studien deltog 32 449 personer varav 141 hade covid-19. Aktien steg 2,1 procent.

Klädbolaget Wesc meddelar att de har ingått villkorade avtal om köp av tre bolag. I samband med detta tänker bolaget ändra verksamhetsinriktning och namn till Vestum. Efter köpet av bolagen kommer Vestum att vara ”en svensk förvärvsdriven koncern som förvärvar och utvecklar specialistbolag med exponering mot byggindustrin”, heter det. Aktien mer än dubblades på nyheten och var den enskilt bästa aktien på den svenska börsen.

Kredithuset Moodys sänker SAS kreditbetyg till Caa2 från B3. Detta på grund av en försämrad likviditetsprofil, svaga utsikter för passagerartrafiken på kort sikt jämfört med i höstas samt en svag vaccinutrullning i Europa. Aktien föll 4,0 procent.

Sökbolaget Eniro meddelar att Magdalena Bonde efter två år som vd och tre år som styrelseledamot väljer att lämna posten som vd och koncernchef för att lämna plats för en ny vd som ska ta bolaget in i nästa fas. Aktien steg däremot med 3,1 procent.

Isofol Medical rasade 16,7 procent efter att ha meddelat efter stängning i fredags att en oberoende säkerhetskommitté rekommenderat bolaget att slutföra sin fas 3-studie Agent, snarare än att utöka den.

I den andra vågskålen inom läkemedelssektorn märktes Kancera. Aktien rusade över 30 procent efter att ha presenterat prekliniska forskningsresultat för KAND567.

Oljebolaget Maha Energy har funnit en ny potentiellt oljebärande formation på Tie-fältet och bolaget har också nått borrmålet för Tie-3-brunnen. Aktien gick upp med 0,4 procent.

Trafiksäkerhetslösningsbolaget Sensys Gatso har kammat hem en order i Australien värd 16 miljoner kronor. Aktien backade med 0,6 procent.

Bostadsfastighetsbolaget John Mattson har erhållit en markanvisning i Slakthusområdet, Stockholm där det planeras att utvecklas 11 500 kvadratmeter bostäder, kontor och kommersiella fastigheter. Aktien var oförändrad.

Bettingbolaget Kindred återköpte under föregående vecka sammanlagt 75 000 egna aktier och depåbevis under det återköpsprogram som initierats. Återköpsprogrammet aviserades den 26 februari och gäller under mars och april. Hittills under perioden har 917 000 aktier återköpts. Aktien steg 0,6 procent.

Sjukvårdsbolaget GHP Specialty Care reviderar sina långsiktiga finansiella mål i samband med att man har fastställt den nya strategiska planen där större fokus sätts på uppstarter och organisk tillväxt. Mål för rörelsemarginalen ligger på minst 7 procent och den organiska tillväxten ska uppgå till 15 procent. Aktien noterades för en uppgång om 1,0 procent.

XR-teknikbolaget Bublar Group föll 27,8 procent efter att lanseringen av spelet ”Hello Kitty AR: Kawaii World” återigen skjuts upp till följd av coronapandemin. Spelet kommer inte att lanseras under 2021 och när det ska släppas framgår inte.

Arbetsförmedlingen meddelade att det varslades 449 personer om uppsägning i Sverige under förra veckan. Under veckan innan var nivån 930 personer.

Arbetslöshetsnivån var kvar på 8,6 procent.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.