Stora kursrörelser på Stockholmsbörsen, GHP rusade på uppköpsbud

Det var stora kursrörelser på Stockholmsbörsen på måndagen. Dagen inleddes med ett kursfall på närmare 4 procent för att därefter successivt återhämta sig och vända till en mindre uppgång. GHP rusade efter ett uppköpsbud från Capio. 

Vid 16.30-tiden hade OMXS30-index stigit med 0,3 procent till 1 991. Indexet hade en rörelse på mer än 100 punkter mellan dagslägsta och dagshögsta.

Industribolagen Alfa Laval och Sandvik var de starkaste aktierna inom OMXS30-index med uppgångar på 4,4 procent respektive 4,1 procent.

Autoliv var sämsta aktie i indexet med en nedgång på 5,1 procent, där en avskild kvartalsutdelning bidrog till nedgången.

Energi var den starkaste sektorn med stöd av det stigande oljepriset.

USA för samtal med sina europeiska allierade för att införa ett förbud mot import av rysk olja. Enligt Wall Street Journal tittar landet på att lätta oljesanktioner på Venezuela för att kontrollera ett snabbt stigande oljepris. Oljepriset har fortsatt att klättra och brentoljan handlas nu omkring 123 dollar per fat. I sektorn steg Tethys Oil med 7,6 procent.

Försvarsbolaget Saab är en av få tydliga vinnare på Ukrainakriget. Aktien avancerade 5,3 procent och har nu klättrat 41 procent på en månad.

Lundin Energy kommer efter att ha sålt av sina gas- och oljetillgångar till Aker BP att ledas på vd-posten av Daniel Fitzgerald, idag operativ chef i bolaget. Samtidigt som bolaget får en ny ledning kommer Ian Lundin att dra sig tillbaka från ordförandeposten. Han ersätts av nuvarande ledamoten Grace Reksten Skaugen. Bolaget presenterade sin verksamhet inom förnybar energi, där målet är att ha tre högkvalitativa tillgångar för förnybar energi i Norden, vilka kommer generera omkring 600 GWh per år när de är fullt operationella. Bolaget ska uppnå ett positivt fritt kassaflöde i slutet av år 2023. Aktien steg 2,8 procent.

Capio lade ett kontantbud på sjukvårdsbolaget GHP Specialty Care om 35 kronor per aktie, vilket är en premie om 95,7 procent jämfört med fredagens stängningskurs. Budet, som värderar GHP till 2,5 miljarder kronor, rekommenderas av bolagets budkommitté. Vidare har bolagets fyra största ägare, vilka äger 51,4 procent av aktierna, åtagit sig att acceptera budet. Aktien klättrade 90 procent till 33,95 kronor.

Verkstadsbolaget Bulten har beslutat att avveckla sin verksamhet i Ryssland på grund av den rådande situationen som uppstått i spåren av det ryska anfallet på Ukraina. Bulten har 125 anställda i Ryssland. Företaget har bedrivit sin verksamhet genom ett joint venture-bolag med fordonstillverkaren GAZ. Aktien tappade 5,9 procent.

Finanskoncernen Spotlight Group uppgav att marknadsklimatet har försämrats väsentligt med anledning av Ukrainakriget och kommer leda till ett negativt resultat på 7-12 miljoner kronor under första kvartalet 2022. Bolaget väljer som en följd av det osäkra omvärldsläget väljer bolaget att återkalla sin tidigare föreslagna utdelning. Spotlight kommer också att genast vidta åtgärder för att minska kostnaderna med minst 20 miljoner kronor på årsbasis vid full effekt. Aktien föll med 23 procent.

Antalet öppet arbetslösa i Sverige minskade med 67 personer till 172 681 under förra veckan. Arbetslösheten uppgick till 7,2 procent, oförändrat mot föregående vecka. Det visade veckostatistik från Arbetsförmedlingen.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...