Säljsignaler under midsommarveckan

Den förkortade midsommarveckan bjöd på idel börsnedgång. Kortsiktiga säljsignaler på Stockholmsbörsen är nu ett faktum, enligt Carnegie Private Bankings tekniske analytiker Johnny Torssell.

Under onsdagen bröt OMXS30-indexet stödlinjen i den uppåtriktade kilformationen och i torsdags bröt index dessutom ned under 50-dagars medeltal. Index har därmed effektuerat en säljsignal med stöd vid 2 200-området följt av nästa stöd vid 200-dagars medeltal som möter runt 2 127.

Efter en nedgång under fyra dagar i följd totalt med nästan 3,8 procent är index i det kortsiktiga perspektivet översålt. Vi borde därmed få en upprekyl vilken dag som helst.

Vad ska vi då tro om den kommande förväntade upprekylen? Kommer vi att få en uppgång till en ny högre topp? Eller kommer vi bara att se en kortsiktig uppgång till en ny lägre topp och därefter nya nedgångar? Givet att index har gått ned så pass kraftigt är min utgångspunkt att upprekylen sannolikt inte kommer att nå den senaste toppen vid 2 326 utan vända ned tidigare och därefter notera nya lägre nivåer.

För ett mer positivt scenario krävs:

  1. Att OMXS30 bryter upp över den senaste toppen vid 2 325.
  2. Att RSI passerar 60-nivån med tydlighet.
  3. Att OBV-indikatorn börjar noterar nya högre toppar, vilket innebär ett starkare volymmönster.
  4. Att OMXSPI och/eller att OMX Mid Cap bryter upp ur sina konsolideringar som ett bevis på en bred optimism i marknaden.

SAMMANFATTNING
OMXS30 noteras fortfarande i en uppåtgående trend på lång sikt, men i den upptrenden har vi fått mer kortsiktiga varningssignaler då index under förra veckan bröt ned under 50-dagars medeltal. Det krävs således en del ”arbete” (se fyra punkterna ovan) för att vi ska få tillbaka lite styrka i den långa upptrenden igen.

Dagliga analyser för kunder

Bli kund och ta del av Johnny Torssells analyser – varje dag

Anmäl intresse

Författare

Johnny
Torssell

Teknisk analytiker

Relaterade artiklar

Torssell: Svagt mönster i S&P 500
Teknisk analys

Torssell: Svagt mönster i S&P 500

USA-börserna vände i förra veckan upp efter flera veckors nedgång. Volymmönstret ger dock skäl till...

Torssell: Relativt stark börstrend
Teknisk analys

Torssell: Relativt stark börstrend

Stockholmsbörsen har rört sig sidledes de senaste veckorna. Det mesta talar för att det bara...