Råvaran som laddar för en större uppgång

Börsen befinner sig i en stor konsolideringsfas enligt Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking. Han ser intressanta tekniska signaler i bland annat valuta men framförallt i en råvara som kan stå inför en betydande uppåtrörelse redan i år.

Guldpriset har handlats i ett konsolideringsintervall de senaste tre åren. Under höstens börsturbulens påbörjades en återhämtning där guldpriset steg cirka 10 procent från botten fram till toppen den 20 februari i år. Efter nedgången från ca 1340 USD till 1280 USD har guldpriset nu letar sig upp till dryga 1320 USD, vilket är 62 procent av den senaste nedgången.

Johnny Torssell gästade förra veckans ”Omvärldspodden”, där Carnegies omvärldsstrateger varje torsdag analyserar tre ämnen som formar investeringsklimatet. Enligt Torssell kan guldpriset så inför en större uppgång.

– Guldet har handlats i en sidledes konsolidering sen 2016 med stegvis lägre toppar och högre bottnar. Konsolideringen kommer att leda till ett utbrott på uppsidan. Om vi får den signalen är min utgångspunkt att guldpriset ska upp till 1600 USD per ounce. Det kan bli en rejäl rörelse och jag tror den kan komma redan i år.

I mitten av mars kommunicerade Johnny Torssell att guldet noterades i en stor triangelformation bestående av fem ben (a,b,c,d,e), se diagram nedan. Guldet befinner sig nu i våg e och den vågen borde enligt Johnny Torssell fortsätta att utvecklas under ett par veckor och/eller månader och sedan avsluta våg (B). När den vågen är klar räknar Torssell med att en större uppgång ska starta i en våg (C), som kommer att hålla på i många kvartal.

Nästa viktiga, det vill säga långsiktiga, köpsignal ges om motståndet vid 1375 USD passeras med tydlighet. Sker detta indikerar analysen att guldet långsiktigt ska upp mot intervallet 1600-1700 USD enligt Johnny Torssell.

Om du vill handla med guld, kontakta din rådgivare.

Månadsdiagram: Guldpriset våren 2012 till mars 2019