Hans driv – att söka kunskap

PROFILEN. Att alltid bli bäst på det han gör. Det driver Johnny Torssell, uppskattad teknisk analytiker på Carnegie – som hittar lugnet genom meditation.

Detta är en artikel ur Carnegie Private Bankings kundmagasin Insikt, sommaren 2017. 

Du har följt marknaderna i över 30 år – den viktigaste lärdomen?

– Att marknaderna framför allt drivs av psykologi och inte ekonomi, och att den psykologin ser ungefär likadan ut överallt i världen. Har jag tillgång till diagram kan jag alltså göra samma analys på den thailändska, australiensiska eller vilken börssom helst. Det tycker jag är häftigt!

– Att upptäcka det var en aha-upplevelse. Jag hade gått omkring i flera månader och tyckt att det var något som inte stämde. Hur kunde ekonomiska data styra börsen när börsen alltid ligger före den ekonomiska utvecklingen?

Vilket var ditt första jobb?

 – På Gul & Blå på Drottninggatan i Stockholm, där jag sålde jeans och kläder och hade skitkul några år.

Hur hittade du till finansbranschen?

 – Varje år överförde pappa Volvo aktier till mig och brorsan. Där föddes intresset – även om jag i början mest sålde och köpte kläder eller partajade för pengarna.

– När jag blev äldre försökte jag förkovra mig och fick 1986 jobb på Börsinsikt som ägdes av Mats Jonnerhag, den då skickligaste tekniske analytikern i Sverige. För att bevisa mig jobbade jag först gratis en månad – vilken lycka när jag fick erbjudande om att stanna kvar.

Vad är ditt livs bästa investering?

 – Professionellt är det min kompetensutveckling. Jag har framför allt utbildat mig själv – läst hundratals böcker, tagit kurser, varit i USA och träffat de allra bästa. Jag har ett starkt driv att hela tiden lära mig mer och det har verkligen betalat sig: Dels har jag blivit jäkligt bra på det jag håller på med, dels gör det mitt jobb väldigt roligt!

– På det personliga planet är det min meditation, som varit ovärderlig för att kunna må så bra som jag gör – värt mer än alla pengar i världen. De senaste 30 åren har jag mediterat morgon och kväll, till och från, för att hitta lugnet.Nu sitter jag 30–50 minuter per pass – det mysigaste man kan göra.

Vad hade du blivit om du inte blivit teknisk analytiker?

 – Studiomusiker. Några år satsade jag på att bli bäst på elbas. På sommarloven gjorde jag upp scheman och spelade tio timmar om dagen. Sedan mötte jag en kille som var så himla bra att jag tänkte att jag aldrig kunde bli bättre. Då la jag av. Korkat – det kan ju finnas plats för flera (skratt)! Men jag är en sådan där expertpersonlighet – jag kan inte ha en massa olika intressen, utan en grej som jag ska bli bäst på.

 

FAKTA Johnny Torssell 
Ålder: 56 år 
Bor: I Norrviken, Sollentuna, norr om Stockholm. 
Familj: ”Min fru Tina – vi är inte gifta, men i sinnet är hon min fru! – och tre grabbar på 25, 22 och 18 år.”
Karriär: Tidningen Börsinsikt, headhuntad till Carnegie 2004.
På fritiden: ”Jag läser mycket facklitteratur för att bli bättre på det jag gör, men också böcker om sinnet och hur man når harmoni. På semestern blir det alltid någon deckare.Och jag kollar gärna på tv-serier – Homeland är fantastiskt bra – och så umgås jag förstås med familjen och mediterar.”

 


 

Läs mer om teknisk analys