Positiva scenarion för tyska DAX

Tyska DAX-index ska upp – eller upp rejält. Denna positiva syn på den tyska börsen levererar Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking.

Johnny Torssell arbetar alltid med flera scenarion i sina börsanalyser och graderar dem efter sannolikhet. Ibland är det ett positivt och ett negativt scenario som har högst sannolikhet för en specifik börs – men just nu är det alltså två positiva scenarion som gäller för DAX-index. Senast Johnny Torssell fick liknande positiva signaler var från USA-börsen för nästan exakt ett år sedan –  sedan dess har denna börs stigit med cirka 15 procent. 

– Kort sagt, jag tror på vidare uppgång i Tyskland under hösten/vintern. Antingen ska det upp – eller så ska det upp rejält, säger Johnny Torssell, och preciserar:

– Mitt minst positiva scenario visar på en uppgång på 7-10 procent från dagens nivåer, medan mitt andra scenario innebär att vi har ännu fler sekvenser kvar innan den sista uppåtvågen träffas.

Hur påverkar den tyska börsen utvecklingen på Stockholmsbörsen?

– Det är ju hög korrelation mellan den svenska och den tyska börsen – cirka 80 procent. Jag tror Stockholm ska upp 5-10 procent från mitten av hösten.

Vad finns för risker i ditt scenario?

– Saker och ting kan ju hända som man ju inte kan ha pejl på, som utvecklingen i Nordkorea och orkaner i Karibien. Men just nu reagerar inte börserna på negativa nyheter – då brukar det gå upp.

 – Jag navigerar alltid efter det scenario med bäst sannolikheter och det gör jag till dess motsatsen bevisas.