Torssell: Positiv signal i veckodiagrammet

Stockholmsbörsen OMXS30-index har bildat en formation som signalerar börsuppgång under de närmaste tre-fem veckorna, skriver Carnegie Private Bankings tekniske analytiker Johnny Torssell.


Under förra veckan bildades en så kallad Pattern Gap-formation (PG) i OMXS30-index veckodiagram. Formationen behandlades i ”Boken om Trading” (1998), som jag skrev tillsammans med min kloka vapendragare Peter Nilsson. Så här skrev vi om PG-formationen:

Pattern Gap-signalen är en av de svåraste och krångligaste formationerna vi har i arsenalen för kortsiktig handel. Den är emellertid också en av de mest tillförlitliga formationerna…”. PG-formationen är ganska krånglig, men den är enligt min mening värd att hålla ögonen på då den ofta leder till en uppgång på i alla fall 3–5 staplar. Eftersom den har bildats i ett veckodiagram borde vi alltså få en positiv tendens under de kommande 3–5 veckorna.

I diagrammet nedan har jag markerat alla PG-formationer sedan februari 2020. Infällt ser vi samma veckodiagram fast från oktober förra året. Det är tydligt att PG-formationen tenderar att bildas i upptrender och sällan uppstår i nedtrender.

Inte kund än? Ansök här för att bli kund och ta del av dagliga tekniska analyser.

Samtidigt är det ovanligt att börsen toppar direkt efter en PG-formation. I de flesta fallen får vi åtminstone tre–fem uppgångsstaplar – motsvarande tre–fem veckor i detta fall. Det talar för att börsen borde fortsätta upp och återigen testa det viktiga motståndsområdet vid 2 410–2 460. Skulle OMXS30 vända ner under 2 285 annulleras PG-formationen. Lyckas indexet passera 2 410–2 460 är målet 2 630–2 660-området.

Noterbart är också att MACD-indikatorn pekar upp i veckodiagrammet. Det blir spännande att se om även MACD i dagsdiagrammet snart signalerar köp och bekräftar ett fortsatt positivt scenario.

Teknisk analys varje dag

Få tillgång till mer topprankad aktieanalys och teknisk analys

Bli kund

Författare

Johnny
Torssell

Teknisk analytiker

Relaterade artiklar

Torssell: Relativt stark börstrend
Teknisk analys

Torssell: Relativt stark börstrend

Stockholmsbörsen har rört sig sidledes de senaste veckorna. Det mesta talar för att det bara...

Torssell: Konsolidering i stark trend
Teknisk analys

Torssell: Konsolidering i stark trend

På Stockholmsbörsen pekar trenden alltjämt uppåt. Kortsiktigt noteras dock OMXS30-indexet i en konsolidering där utbrottet...