”Pang, så går priset upp”

Pontus SilfverstolpeLIVET. Auktionsåret har hittills varit starkt. Antikexperten Pontus Silfverstolpe tipsar om var fynden finns – och om affärer att undvika.

Hur summerar du auktionsåret hittills?
– Trenden är intakt: Det dyraste och bästa attraherar en global publik och fortsätter att öka. Marknaden söker kvalitet och unicitet. Ett exempel är skandinaviska designproduktersom går för vansinniga priser. Över hela världen vill man ha möbler av exempelvis Flemming Lassen och Hans Wegner som blivit ännu mer populära med tv-serien Mad Men

Vad är bakgrunden tillden starka prisbilden?
– Dels har auktionsmarknaden blivit global tack vare internet och globaliseringen, dels är  äldigt mycket pengar i omlopp. Nya marknader har tillkommit på senare år, som Kina och Mellanöstern. Prisbilden hålls uppe mycket tack vare dessa, även om andra marknader, som Ryssland, backar. Det går till exempel rykten om att Picassos rekorddyra målning Kvinnorna i Alger såldes till en tidigare premiärministeri Qatar.

Riskerar vi en prisbubbla?
– Visst finns alltid en sådan risk, men när det handlar om unika objekt räcker det ju i princip med två budgivare för att priset ska trissas. Men det är klart,ser vi ett ordentligt ras på börsen och fastighetsmarknaden kommer det förstås att påverka konstvärlden.

Vad kan man fynda i dag?
– Mahognymöbler och barocka och senbarocka möbler. Det är magiska föremål som inte kostar något alls – eftersom de är otrendiga. Men de här sakerna, ofta från 1700-talet, är värda varenda krona ur kvalitetssynpunkt: De har hållit i 300 år och håller säkert i 300 år till. Det är en sorg, ärligt talat, att de inte är mer efterfrågade. H&M och Ikea har tyvärr raderat ut två generationer svenskars kvalitetskänsla.

Men stiger de i värde?
– Konst och antikviteter ska man köpa med hjärtat – avkastningen är i första hand att man får omge sig med föremålen och njuta av dem. Samtidigt är jag helt övertygad om att de här sakerna kommer att stiga i värde, men om det blir om fem eller 20 år återstår att se. Det räcker att någon stilbildande inredare i Kina eller New York börjar möblera med Karl Johan-möbler så säger det pang och prisbilden går upp.

Vad ska man akta sig för?
– Fotokonst är ett nytt fenomen på andrahandsmarknaden.Viss fotokonst, till exempel av Nick Brandt, säljs i Sverige till höga priser, trots stora upplagor som köpts i hela världen. Här betalar man i många fall för mycket, tycker jag.

Pontus Silfverstolpe är en av grundarna av söksajten Barnebys, som har samlat cirka 600 auktionshus på en plats.