Optimistisk bygg-vd på Carnegie-event

Ola Serneke, vd och grundare av börsnoterade Serneke, räds ett globalt handelskrig. Privat investerar han gärna i klassiska byggbolag, men undviker rena bostadsutvecklare. Det avslöjade han på eventet Carnegie Efter Börsen i Göteborg i torsdags.

Februarisiffrorna för bomarknaden var svaga och utbudet rekordstort. På det fullsatta eventet Carnegie Efter Börsen på Space 62 i Göteborg framhöll Ola Serneke, grundare, storägare och vd i byggbolaget Serneke, att ränteutvecklingen är avgörande för fastighetsmarknaden. Men han poängterade också betydelsen av det just skärpta amorteringskravet.

– Framför allt på lägenheter över 8,5–9 miljoner kronor slår amorteringskravet väldigt hårt om man har hög belåningsgrad. Så större, dyra lägenheter kommer ju att sjunka, medan mindre som inte är lika känsliga för amorteringskravet inte kommer att sjunka lika mycket.  Men det kommer att bli en stabilisering och givetvis följer det även med ränteetrenden, sa Ola Serneke (på bilden nedan till höger, tillsammans med Carnegies omvärldsanalytiker och moderator Henrik von Sydow).

Privat investerar han gärna i klassiska byggbolag, men han undviker bostadsutvecklare.

Vad ger du för råd till privata investerare?

– Antingen investerar du i det du kan – till exempel för att du själv jobbar i sektorn – eller så sätter du dig in i området så att du förstår det.  Eller så måste du faktiskt tillåta dig att tro på rådgivare och analytiker. Det lättaste är att läsa på så många analyser som möjligt och bilda sig en egen uppfattning. Då får man väldigt mycket matnyttigt.

Ekonomin går mycket bra – samtidigt som det finns stora risker i vår omvärld. Är du optimist eller pessimist?

– Optimist. Det har varit mycket oro kring Kim Jong-Un i Nordkorea, men han är nog smartare än vad alla tror, så han kommer nog inte driva det här in i Golgata. Samma sak med Trump. Jag kan tycka att han är en riktig stolle, men så korkad är han inte att han bjuder in till fullständigt kaos.

Däremot ser Ola Serneke ett hot i ett potentiellt handelskrig som skulle trigga inflationen och därmed räntehöjningar.

– Det värsta som kan hända är ett tullkrig med spiraler av åtgårder och motåtgärder. Då blir marknaden livrädd och det är livsfarligt. Men man får hoppas att EU värnar mer om sina länder än om prestigen och det tror jag ändå man gör. Men handelskrig är farliga och kan drabba enskilda bolag som tappa i värde över en natt.