Nu inleds rapportsäsongen – med låga förväntningar

Denna vecka inleds den amerikanska rapportperioden för det fjärde kvartalet, när 22 av 500 bolag på S&P500 rapporterar. Marknaden förväntar sig en vinsttillväxt om måttliga 1,1 procent för kvartalet för S&P500, en ganska kraftigt nedrevidering då siffran låg på 8,4 procent i början av oktober.

Alcoa är som vanligt först ut redan ikväll, men efterföljs av några storbanker och även ett oljeservicebolag (Schlumberger), vilket blir av särskilt intresse. Fokus kommer att riktas mot dollarförstärkningen, oljeprisfallet och den globala ekonomiska utvecklingen och kanske främst hur Europa utvecklat sig.

Marknaden förväntar sig en vinsttillväxt om måttliga 1,1 procent för kvartalet för S&P500, en ganska kraftigt nedrevidering då siffran låg på 8,4 procent i början av oktober. Visserligen är en stor förklaring olje- och energisektorn som drabbats av oljeprisfallet och därmed lägre intjäning, men faktum är att samtliga tio sektorer på S&P500 fått se sina vinstestimat reviderats ned.

Inför kvartalet har 87 bolag lämnat negativa vinstprognoser medan 21 bolag lämnat positiva, det innebär en kvot på 81 procent vilket är över genomsnittet om 68 procent de senaste 5 åren. S&P500 handlas till ett P/E-tal om 16,0x på 12-månaders förväntade vinster. 10-årssnittet ligger på 14,1x.