”Merkel förlorar en bundsförvant”


Söndagens "nej" i den italienska folkomröstning föder osäkerhet – om ekonomiska reformer, nyval och landets roll som sammanhållande kraft i Europa. Men ett italienskt utträde ur eurozonen ligger mycket långt bort, menar Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie.

Vad betyder folkomröstningsresultatet för Italien och Europsamarbetet?

– Folkomröstningen ökar den politiska osäkerheten i Italien och i Europa. Många bedömare menar att Italien behöver en starkare regering – nu har de ingen alls. Med regeringens avgång föds osäkerhet framåt om ekonomiska reformer i Italien som skulle kunna hjälpa den italienska ekonomin på traven.  

– Med premiärminister Matteo Renzis avgång förlorar EU dessutom en tydligt sammanhållande kraft och Angela Merkel en nära bundsförvant i en tid när Europa-samarbetet ser ut att splittras.


Är detta ett första steg på Italiens utträde ur eurozonen?

– Det är i så fall många steg till ett sådant beslut. Då ska vi först sannolikt både ha nyval, en ny högerpopulistiskt regering och säkert en folkomröstning om eurosamarbetet där italienarna röstar för exit. Till detta är det mycket långt utifrån gårdens omröstning om komplexa grundlagsändringar. Vi ska inte övertolka utfallet i folkomröstningen.   


Kommer vi får se nyval till våren i Italien?

– Kraven på nyval framförs nu mot bakgrund av det tydliga utfallet och starka nejet i folkomröstningen. Det är framför allt proteströrelsen Femstjärnepartiet med partiledaren Beppe Grillo i spetsen som känner vind i seglen och driver kravet på nyval. Samtidigt bedömer politiska analytiker i Italien att det mest troliga är att det inte går att samla stöd för ett snabbt nyval utan att vi istället får se en interrimsregering fram till ett ordinarie val våren 2018.


Kan regeringskrisen utlösa en bankkris?

– Regeringskris tillsammans med bankkris är förstås ett besvärligt scenario. Flera italienska banker sitter på dåliga lån och ska ta in nytt kapital. Om det då kommer in en politisk osäkerhet i Italien är det förstås inget positivt. Vi har säkert inte sett det sista av både politisk och finansiell turbulens i Rom. 

Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts