Marknaden visar vägen – som vanligt

Det finns ingen anledning att oroas över den senaste tidens krigsrubriker i media med bäring på börsen. Som vanligt visar marknaden vägen, skriver tekniske analytikern Johnny Torssell. 

Det har varit en hel del krigsrubriker i media under den senaste tiden där turbulensen i Ukraina, en oväntat svag vinstutveckling och svaga makrosiffror oroar. Men, som jag har skrivit hundra gånger tidigare, vi behöver inte bekymra oss om detta eftersom marknaden kommer att tala om för oss om vi har problem eller inte. Det har den gjort historiskt och det kommer den att göra även i framtiden.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, citerades i förra veckan i Dagens Industri och sade bland annat att ”världsekonomin har fortfarande ett nedsatt immunförsvar”. Jag håller med! Granskar vi exempelvis utvecklingen över Eurostoxx50 (se diagrammet nedan) så ser vi att index noteras i en upptrend, det vill säga i en fas2, vilket visar att vi har en ekonomisk återhämtning. Men vad som är påtagligt är att det är en extremt svag återhämtning där index bara har tagit igen cirka 50 procent av nedgången från toppen 2007 till botten i mars 2009. Skulle det bli ett bakslag på börsen nu, som varar under ett antal månader, och kanske ett antal kvartal, kommer det ganska snabbt att leda till att ekonomin försvagas eftersom vi har ”…ett nedsatt immunförsvar”.

Men just nu så har vi inga signaler i de långa trenderna som visar att vi har några problem. De flesta börser i väst har visat att man inte anser att oroligheterna i Ukraina innebär någon fara för den globala ekonomin. Hur då? Jo, genom att flera index senast i förra veckan noterade nya rekordnivåer, det vill säga än så länge har vi inga signaler på att vi ska vara oroliga för en kommande ekonomisk nedgång.

Så länge som marknaden är en fri handlad ”vara” så kommer den alltid att finnas där för att guida oss om framtiden, både vad avser dåliga och bra incidenter. Jag skulle till och med kunna gå så långt att säga att marknaden kommunicerar kommande event eller händelser. Ju djupare dina kunskaper är om marknaden, och ju mer medveten du är om marknadens förmåga att se framtiden, desto bättre kommer du att lyckas i dina ambitioner att bli framgångsrik på börsen.