Hökaktigare centralbanker

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om marknadsfaktorer som är viktiga att fokusera på under sommaren:

- Räntorna stiger
- Rapportsäsongen startar i mitten av juli - fortsätter vinstoptimismen?
- Politiska spänningar - G20, Nordkorea och Italien
- Risk för ökad friktion inom frihandel

Sommarfokus – centralbanker

  • Flera centralbanker har nyligen skiftat ton och är nu mindre duvaktiga – Fed, ECB, BoE men även Kanada och Norge. Kommentarer indikerar att tillgångsprisinflation oroar dem. 
  • Obligationsräntorna i Europa klättrade 20 punkter förra veckan då Draghi, precis som Yellen, ser den låga inflationen som temporär. ECB talar om reflation inte deflation och tillsammans med en bredare och starkare konjunktur är det nog dags att minska på gasen – minusränta och obligationsköp är mindre lämpliga. 

 

Sommarfokus – vinster

  • Om räntorna blir en motvind för börsen beror på hur mycket de stiger och hur snabbt de stiger. Fortsatt vinstleverans blir dock allt viktigare.
  • Första kvartalets vinster, och försäljning, slog förväntningarna globalt. Rapportsäsongen startar tungt den 17 juli och pågår fyra veckor.

 

Sommarfokus – politik

  • Trumps reformer går trögt och börsen påverkas alltjämt av hans motgångar. Nordkoreaspänningarna mattas inte av och USA verkar jobba på ekonomiska åtgärder sannolikt via Kina, kinesiska banker och dollarn. Provokationer med kärnvapen test eller långdistansmissiler skulle öka risken för militärt svar från USA.
  • Håll också ett öga på Italiens trippelutmaningar: svaga banker, migrationsflöden och risk för politisk turbulens med många anti-Europa partier inför det ännu inte annonserade nyvalet.

 

Sommarfokus – marknadslugn?

  • Vi hoppas väl alla på en lugn sommar. 2013 hade vi Fedoro (taper tantrum), 2014 började oljepriset sitt ras, 2015 hade vi Greklands skuldturbulens och Kinas devalvering, och 2016 fick vi Brexit vid midsommar.
  • Kandidater till oro saknas inte. Utöver Trump, Nordkorea, och Italien så kan Merkels G20-agenda (7-8 juli i Hamburg) skapa konflikt och med Trump då de tre huvudämnena är: klimatet, frihandel och migration. Bryssels böter till Google i veckan kan också skapa spänningar, och USAs Rysslandssanktioner och tal om ståltullar kan påverka Tyskland.