Uppsprucket molntäcke i Europa

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver marknaderna:
- Orosmolnen skingrar sig över Europa
- ... men nya drar fram över Kina
- Fallande råvarupriser - inte bara i oljan
- Många nya jobb i USA


Europa – molnen skingrar sig

  • De politiska riskerna i Europa försvinner, en efter en. Emmanuel Macron, som nu står som segrare i det franska presidentvalet, var marknadens favorit, men den stora marknadsreaktionen kom redan efter första valomgången. Om det blir ett för splittrat franskt parlament skulle det kunna försvåra hans reformvisioner. Parlamentsval hålls i juni. 
  • I Tyskland vann Angela Merkels konservativa CDU i helgens delstatsval och socialdemokraterna (SPD) gick svagt. Val i Italien är det först 2018, så makro och vinster kan nu hamna mer i fokus.


Orosmoln i Kina

  • I Kina har det däremot dykt upp några orosmoln. Konjunkturbarometrarna har fallit, särskilt inom industrin. Men de är fortfarande i expansionszon (över index 50).
  • Oroande är också de stigande kinesiska obligationsräntorna. Ledningen vill hantera problem med överlikviditet och fastighetsspekulation, vilket är klokt, men ränteuppgången tynger börsen.

 


Råvaror – inte bara oljan faller

  • Ljummare signaler från USA och Kina har tyngt priserna på industrimetaller. Inte bara oljan har fallit med cirka 10 procent under våren, från över 55 till under 50 dollar/fat. Även zink och koppar har sett tvåsiffriga prisfall.
  • Fallande råvarupriser kan ibland skapa frågetecken kring konjunkturen och senaste tiden har energi- och råvaruaktier gått svagt medan teknologi varit en vinnarsektor. 

 


USA – många jobb, men ingen inflation

  • I april skapades återigen över 200 000 nya jobb i USA och arbetslösheten föll till 4,4 procent – en av de lägsta nivåerna någonsin.
  • Även bredare mått på arbetslösheten (U6*) är mycket låga i ett historiskt perspektiv (8,1 procent). Trots det ökar lönerna endast 2,5 procent och Fed kan strama åt gradvis.

*I måttet U6 är man arbetslös även om man sökt jobb det senaste året men gett upp och om man jobbar deltid men vill jobba fulltid.Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts