Q1-vinster driver börserna

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver marknaderna:
- Vilka vinster! Starka Q1-rapporter lyfter börserna.
- Skillnader i mjuk och hård data.
- Politik: Trump mer pragmatisk och ryktena kring brexit-processen igång. 


Vilka vinster!

  • Starka vinstrapporter lyfter börserna och ger stöd åt de höga värderingarna. Teknologibolagen har lyft Nasdaq nära ny rekordnivåer. Apple rapporterar i kväll.
  • Efter att 60 procent av bolagen i USA har rapporterat ligger den faktiska vinsttillväxten för första kvartalet (jämfört med Q1 i fjol) kring 16 procent – klart bättre än prognoserna på 9 procent. Överraskningar kring 4 procent är normalt, nuvarande överraskningsnivå på 7 procentenheter är starkt. 
  • Även i Europa har de faktiska vinstutfallen visat ökningar på över 20 procent (i Sverige 18 procent) mot förväntade 13 procent.

 

 


Skillnader i mjuk och hård data

  • Vi håller ett öga på skillnaden mellan mycket optimistiska enkäter (mjuk data vad människor uppger) och lite sämre faktisk data (hård vad vi faktiskt gör). I helgen var barometrar från både USA och Kina aningen svagare än väntat.
  • ISM-index i USA är åter strax under 55, vilket alltjämt en bra nivå (se grafen nedan). Kinas barometrar kom in på de lägsta nivåerna på ett halvår, men ligger tydligt i expansionszon.

 


Politik viktigt, men inte dominerande

  • Makro och vinster dominerar över politiken just nu på marknaderna, men Trump blir mer pragmatisk och löser skuldtaksproblemet genom att backa på vissa av sina förslag. Helgens överenskommelse om skuldtaket löper en vecka, men det verkar finnas enighet bakom ett budgetavtal som löper till september.
  • Nyvalet i Storbritannien i juni ger landets premiärminister Theresa May mer kontroll över brexitprocessen men ryktena och medieutspelen kommer att bli många – och nu har det börjat: Enligt läckor öppnade både May och EU-kommissionens Jean-Claude Junker hårt vid deras middag förra veckan. Vad är sant? Finns ett bakomliggande syfte?

 


Tema Kanada – stängt

  • Vi säljer våra kanadensiska aktier då förutsättningarna har förändrats och den kanadensiska börsen TSX fallit 2,5 procent på tre månader bland annars stigande globala börser.
  • Börsen domineras av sektorerna energi och finans, och har tyngts av att oljepriset fallit 10 procent och av att räntorna i USA pressats ned av geopolitisk oro (se grafen nedan). Nu har också Trumps timmertull skapat oro kring Nafta-avtalet och nyligen har en bolåneaktör fått problem, vilket oroar då bostadsmarknaden i Kanada är het.

Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts