Småbolag tror på ljusare framtid

Svenska småbolag tror på bättre tider. Det framgår av Carnegie Analys färska småbolagsbarometer.

För att ta tempen på hur svenska småbolagsledningar uppfattar de ekonomiska utsikterna de kommande månaderna genomför Carnegie Analys varannan månad en småbolagsbarometer, där ett index på 50 signalerar oförändrade utsikter, medan nivåer över 50 innebär positiva förändringar.

Oktoberundersökningen visar att svenska småbolag ser ljusare på framtiden jämfört med både augusti (föregående mätning) och oktober i fjol. Det sammanlagda indexet når 56, och är därmed upp 4 respektive 10 punkter – vilket är markanta ökningar.  Såväl efterfrågan som möjligheten att höja priserna ökar  men bolagsledningarna ser även risk för ökade kostnader framöver.

Intressant är att finans/fastighet – som har haft en medioker börsutveckling – visar mest styrka. Även verkstadsbolagen tillhör de sektorer som ser stora förbättringar i framtidsutsikterna.  

Sämre är läget för sällanköpsvaror, som är den enda sektor där ledningarna fortsatt inte tror på expansion, med ett index under 50. Här ser man såväl stigande kostnader och prispress på de egna varorna.

Undersökningen genomfördes 11-27 oktober, bolag med ett börsvärde under 50 miljarder kronor tillfrågades.