Torssell: Konsolidering speglar osäkerheten

Sedan början av året har Stockholmsbörsen noterats i en stor sidledes konsolidering. Riktningen på utbrottet blir avgörande för börsens fortsatta utveckling, skriver Carnegie Private Bankings tekniske analytiker Johnny Torssell.


Veckodiagrammet nedan visar utvecklingen för OMXS30-indexet sedan början av 2021. Viktigast i detta diagram är att index sedan toppen den 3 februari i år har noterats i en stor konsolidering mellan stödområdet vid 2 020–2 050 och motståndsområdet vid 2 300–2 325.

All rörelse mellan dessa ytterligheter är att betrakta som rörelser inom ramen för en stor konsolidering som är en konsekvens av osäkra placerare. Optimistiska placerare leder till upptrend. Ett pessimistiskt placerarkollektiv ledet till nedtrend, medan en aggregerad osäkerhet leder till konsolidering.

Ett eventuellt genombrott av motståndet i konsolideringen kommer sannolikt att leda till en uppgång mot de toppar vi såg innan Putin drog igång med sitt vansinniga krig mot Ukraina. Bryter börsen i stället under stödområdet effektueras en otäck säljsignal med risk för en nedgång mot, och förmodligen under, förra årets botten.

I den stora konsolideringen möter index ett första motståndsområde vid 2 210–2 230. Passeras det ökar sannolikheten för en uppgång mot taket i den stora konsolideringen vid 2 300–2 325.

Inte kund än? Ansök här för att bli kund och ta del av dagliga tekniska analyser.

Teknisk analys varje dag

Få tillgång till mer topprankad aktieanalys och teknisk analys

Bli kund

Författare

Johnny
Torssell

Teknisk analytiker

Relaterade artiklar

Torssell: Börsen möter motstånd
Teknisk analys

Torssell: Börsen möter motstånd

Osäkerheten hos placerarna avspeglas i den stora konsolidering Stockholmsbörsen handlats i en längre tid. Nu...

Torssell: Troligt vi sett höstbotten
Teknisk analys

Torssell: Troligt vi sett höstbotten

Trenden pekar alltjämt nedåt på Stockholmsbörsen. Ett par faktorer talar dock för att börsen sannolikt...