”Klokt att ha en något kortare investeringshorisont”

Hur går börsen 2018? Vad händer med den svajiga svenska bomarknaden? Och vilka geopolitiska händelser bör investerare ha koll på nästa år? Det var några av frågorna som besvarades på årets sista Carnegie Efter Börsen.

I går var det dags för fjärde upplagan av Carnegie Efter Börsen i Stockholm, ett återkommande format där Carnegie Private Banking samlar privata investerare, entreprenörer och vänner för korta scensamtal och affärsnätverkande.

Först upp på scenen var Carnegies analyschef Lena Österberg (bilden ovan) som levererade en fortsatt positiv bild av aktiemarknaden.

– Vi ser hög tillväxt i ekonomin globalt, vilket driver på bolagens vinster och aktiekurserna. Samtidigt har vi väldigt låga räntor, och fortsatt lågt inflationstryck, så det finns ingen större oro för några stora räntehöjningar den närmsta tiden framöver, sa Lena Österberg.

Så du tror på fortsatt uppgång på Stockholmsbörsen 2018?

– Vi vågar sträcka oss så långt att säga att första halvåret kan vi tänka oss en uppgång. Sedan beror det väldigt mycket på hur tillväxten fortsätter. Vi får tuffare jämförelsetal in i 2018. Arbetsmarknaden blir också lite tajtare på vissa ställen, vilket kan leda till löneglidning och inflationstryck. Skulle vi då få oväntade räntehöjningar kan det påverka börsen negativt, sa Lena Österberg.

– Vi tycker väl att det kanske är klokt att ha en något kortare investeringshorisont än man vanligtvis har.

Oron på bomarknaden är som bekant en het fråga. Så länge sysselsättningen fortsätter att öka och lågräntemiljön består tror dock inte Lena Österberg att det finns någon stor kraschrisk. Samtidigt påpekar hon att överutbudet av osålda bostäder i nuläget är mycket stort. Och så länge detta lager måste betas av, kommer vi att ha negativa skriverier och fortsatt pessimism i marknaden.

– Nu har bostadsutvecklarna börjat skjuta på projekt, så vi tror att vi 2018 kommer att ha färre byggstarter än vi haft 2017. Därför borde vi på sikt få någon sorts balans i det här systemet, även om det är lite turbulens just nu, sa Lena Österberg. 

Effekter på aktiemarkanden?

– De aktier som påverkas negativt av det här har redan haft en sättning. Det är många aktier som är exponerade mot svensk konsument och byggindustri, och där har vi sett att vissa nischer har gått ner kraftigt. Det kan ju skapa intressanta köplägen också.

Frida WallnorFrida Wallnor (bilden), ledarskribent på Dagens industri, var en annan talare på eventet. Hon anser inte att välden nu har passerat peak populism, trots att valen 2017 i Nederländerna, Frankrike och Tyskland inte blev så stora framgångar för populistpartier.

– Nej, det skulle jag inte säga, även om EU har kommit ur den här processen mindre skadad än vad man kanske kunde befarat. Men vi har det italienska valet i vår, där det största partiet är ett populistparti som ligger alldeles under 30 procent.

Tre stora, planerade riskpunkter under 2018 som alla bör ha koll på enligt Frida Wallnor är det ryska presidentvalet i mars, nämnda italienska val i april/maj och de amerikanska mellanårsvalen i november.

Hu rädda ska investerare vara för ”Rocketman” – Nordkoreas ledare Kim Jong-Un?

– Det man ska vara rädd för i det fallet är väl snarare Trump. Sedan tycker jag man ska hålla väldigt mycket koll på vad Kina egentligen gör för att implementera sanktioner mot Nordkorea. Jag tror att Kina bland två dåliga ting faktiskt föredrar kärnvapen i Nordkorea framför att staten kollapsar och man får amerikanska trupper på andra sidan gränsen.

Vem blir “man of the year” 2018? Vem kommer att forma den globala scenen?

– En outsider som jag tycker är väldigt intressant är den saudiska kronprinsen.  Det känns som det är en liberalisering på gång i landet med korruptionsutrensning, att kvinnor får köra bil och ställa upp i kommunalval och man börjar utfärda turistvisum. Saudiarabien är ju förstås väldigt intressant för hela maktspelet i Mellanöstern och för oljepriset.