Kina i ränteportföljen ger bra avkastning

Kinesiska obligationer är ett av våra två teman i vår senaste strategirapport. Räntemarknaden i Kina är världens tredje största och erbjuder en bra avkastning i jämförelse med andra räntemarknader. Nu öppnas marknaden upp i snabb takt för utländska investerare vilket gör läget särskilt intressant.

Varför är Kinas räntemarknad intressant just nu?

Utländska investerare kan nu handla kinesiska obligationer enklare och säkrare än tidigare – och utvecklingen går fort.

  • Sedan 2017 kan all handel ske via Hong Kong-börsen (via Bond Connect)
  • Sedan augusti i år används samma handelsregler som på andra stora marknader (s.k. DVP)

Drivkraften bakom dessa förändringar är Kinas president Xi:s visioner om att göra landet till en ekonomisk stormakt och yuanen till en världsvaluta på sikt – då behöver räntemarknaden internationaliseras.

Varför ska man ta in Kina i sin ränteportfölj?

Genom att ha Kina i sin ränteportfölj får man bra ränteavkastning – ca: 3,5-4 % (se bild nedan) vilket är attraktivt i den låga räntemiljö vi just nu befinner oss i. Dessutom sprider man riskerna till ytterligare en marknad.

Utländska intresset har redan ökat och kommer fortsätta öka från dagens relativt låga 2 % (se bild nedan) att jämföra med utländskt ägande runt 30-40% på de större marknaderna.

Det finns potential när Kina nu gör marknaden mer tillgänglig och därmed kan komma att inkluderas i flera globala ränteindex, sannolikt redan i vår. Det kan bli startskottet för ett ökat utlandsintresse och ökade kapitalflöden till den här räntemarknaden.

Placeringen är valutakänslig och sedan i våras har Kinas valuta fallit runt 7-8 % mot svenska kronan vilket gör det intressant att ta exponering nu – mot när yuanen var högt värderad.

Läs mer i vår strategirapport om investeringstemat och andra affärsförslag i vår senaste strategirapport, Värld i otakt. Både kinesiska räntefonder och ETF:er har klarat den senaste tidens marknadsturbulens bra  och stigit i värde.