”Jag har investerat i onoterade entreprenörsbolag”

2017 fick Jessica Löfström, vd för bemanningsföretaget Expanderamera, höra att bara 17 kvinnor i Sverige ledde egna företag som omsatte över 50 miljoner kronor. I våras startade hon Nätverket 17 för kvinnliga entreprenörer.

När byter ni namntill ”18” eller ”19”?

 – I så fall borde vi byta namn till ”33”, för nu är vi 33 medlemmar som totalt omsätter nästan 9 miljarder kronor och har runt 5 000 anställda. Den 10 december presenterar vi ett tiotal nya medlemmar.

Som vd i byggsektorn sedan 2000 har du sett konjunkturer komma och gå. Vad tror du om 2019?

– Renodlade bostadsutvecklare som inte harvarit med så länge får det nog väldigt tufft – några går i putten i vinter eller i vår. Men kursnedgången slår över hela linjen, även mot byggföretag där bostadsproduktion i storstäderna är en ganska liten del av affären. Skanska, Peab och JM har varit med förr, så där finns det köpläge när det faller.

Du opinionsbildar för en sund byggsektor. Vilka bolag slås ut först?

– De dyra och seriösa företagen ryker nu, inte de billiga och kriminella. Svarta byggare är konglomerat med verksamhet över hela Europa, och sysslar även med trafficking, vapen och knark. Runt 100 miljarder kronor per år i förlorade skatteintäkter skickas i dag till dessa nätverk. Att bygga om sjöboden svart bidrar till organiserad brottslighet – det fattar inte alla.

Hur investerar du?

– I det jag förstår. Fram till sommaren 2017 låg jag tung i bygg- och fastighetsbolag. Sedan gick jag ur allt och ligger väldigt likvid. Jag har investerat i onoterade entreprenörsledda bolag där jag känner grundarna och vet att de är duktiga. Jag gillar bransch utmanare och har gått in i låneaktören Lendify.

– Om möjlighet finns investerar jag hellre i kvinnor än i män – kvinnors bolag går inte lika ofta i konkurs, tillväxttakten inte är lika snabb, men man bygger väldigt stabilt. När man väl får upp farten är vinstmarginalen ofta mycket högre än i mäns bolag.

 

Nätverket 17

Målgrupp: Kvinnorsom startat, ägt och drivit upp företag som om sätter minst 50 miljoner kronor. Syfte: Att samla förebilder, sprida kunskap, inspirera kvinnor att satsa på entreprenörskap m.m. Grundare: Jessica Löfström (Expanderamera), Lena Apler (Collector), Monica Lindstedt (Hemfrid), Anna Bråkenhielm (Silver back) och Maria Mattsson Mähl (Alpha CE). Läs mer:17natverket.se

Jessica Löfström

Ålder: 47 år.Bor: Stockholm. Gör: Vd för Expanderamera, ett bemanningsföretag för byggsektorn som hon startade år 2000 och som omsatte 97 miljoner kronor 2017. Utmärkelser:Bland annat Kungliga Patriotiska Sällskapets närings livsmedalj (2018) och SvD Årets affärsbragd (2016, utdelat i samarbetemed Carnegie).