Investeringsklimat och rekommendationer för din portfölj

Vår färska strategirapport heter ”VÄRLD I OTAKT”. Varför det? Jo, inte bara för att världens två ekonomiska stormakter är på kollisionskurs på flera områden utan också för att:

  • Börstrenden pekar åt olika håll i olika regioner – USA upp, Sverige har släpat efter och tillväxtmarknader har fallit
  • Konjunktur- och inflationssignalerna är också mer spridda
  • Teknisk analys ger otydliga signaler  

Hur ser investeringsklimatet ut?

Jo, vinsterna  globalt är i upptrend. Det beror på att konjunkturen tuffar på och det betyder att vinsterna växer in i värderingar. Börsvärderingarna är nu mer rimliga och börserna mindre sårbara.

Kampen nu står mellan bra vinster, betyg 4 i vår modell för risktagande, som ger medvind till aktier och riskläget, betyg 2, som är en motvind. Vi landar i en normal aktievikt. Vi vill inte markant öka andelen aktier i portföljerna sent i konjunkturcykeln, men heller minska andelen markant då alternativen, särskilt ränteplaceringar, erbjuder så mager avkastning.

Vilka är då de stora riskerna?

Handelskriget är en risk som redan dämpar världshandeln. Vi bevakar nu vad som sker med företagens och hushållen framtidstro och eventuella motåtgärder från Kina om USA & Trump bli ännu aggressivare. 

Stigande räntor är en risk. Långa räntan i USA (i ljusblått) nu nått den högsta nivån sedan 2011 – det är ett viktigt genombrott uppåt. Oroande är också att 2-årsräntan (i mörkblått) klättrar stadigt. Beroende på hur snabb och stor ränteuppgången blir så kan den bli en motvind för börsen.

Hur ska man agera i denna investeringsmiljö – med så spridda trender?

Vi ”klär oss rätt inför höstrusket” genom att:

  • Vi tar vinst i vår tidigare undervikt till svenska aktier, nu har vi normal vikt
  • Vi har normal aktievikt även mot UA och totalt sett
  • Vi är försiktiga till ränteplaceringar, då vi ser stigande räntor
  • Vi föredrar alternativa investeringar, som hedgefonder

Dessutom ser vi ett bra läge att använda optioner för att ersätta aktieexponering och få mer flexibilitet i portföljen och vi har två intressanta investeringsteman i vår rapport:

  1. Kinesiska obligationer
  2. Schweiziska aktier.