Trädgårdsmästaren: Att investera grönt kan löna sig!

Drömmer du om en ny trädgård? Ska drömmen hinna bli verklighet till midsommar 2017 är det dags att skrida till verket. Och det kan löna sig: Att investera i trädgården kan ge 2,8 gånger pengarna. Här är några gröna case från Bosse Rappne och hans designexperter på Slottsträdgården Ulriksdal.

 



TEXT: JOAKIM BRAUN   FOTO: JONTE WENTZEL

Artikeln är tidigare publicerad i Carnegie Privatbanks magasin Insikt

En smal, stensatt båge bryter igenom cirkeln av midjehög brakvedshäck runt Enkla trädgården. Trädgårdsdesignern Gunilla Lundh tar ett par hopp på skifferhällarna.

– När vi byggde detta och lät ungarna komma in här började de hoppa hage på en gång. Saker kan ha flera funktioner, förklarar Bosse Rappne.

Några meter fältgrå trävägg med mattgula solstolar framför: Gunilla Lundh drar undan en skjutdörr och blottar vattenkran och diskho.

– Här skjuter man in grillen, säger Bosse Rappne med en nick mot prånget under vasken.

I planteringslådor av skifferplattor med svarta ankarjärn vegeterar en lite motvillig örtagård med timjan, lavendel, gräslök, malört, smultron och vinbär.

– Vi ska bygga 15 visningsträdgårdar här. Alla ska få olika karaktärer och väcka tankar, inspiration och idéer – som Ikeas möblerade rum. Sedan gör man som man vill, säger Bosse Rappne.

Två visningsträdgårdar är klara. Gunilla Lundh har skapat Solgropen, två överlappande cirklar av platt-, gat- och sprängsten inuti en koncentrisk plantering strödd med granitbumlingar, mot en draperilik träpalissad.

– Först tror man att trädgården är så här. Sen öppnar man den här luckan, säger Bosse Rappne och får en darttavla att dyka upp i stockarna.

– Nu får det en helt annan funktion. Här finns yngre människor som gillar att tävla och leka, kanske har de barn…

Bosse Rappne är vd för Slottsträdgården Ulriksdal, och Gunilla Lundh är chef för dess trädgårdsdesignavdelning, som anlitas av ett hundratal kunder varje år. Varje uppdrag börjar med att kunden fyller i en tvåsidig checklista. Där anges bland annat önskade funktioner och växttyper, rese- och rådjursfrekvens och inte minst intresset för eget trädgårdsarbete. Sedan är det dags för ett två timmars hembesök.

– Det är då du känner av: Vad har platsen och huset för karaktär? Hur ser inredningen ut? Vilka färgstämningar finns det? Hur lever familjen? Gillar de att rensa ogräs? Är de sociala och bjuder gärna på fest med mycket gäster? Finns det småbarn, behövs det lekytor? Det är den karaktären vi letar efter, säger Bosse Rappne.

Efter hembesöket tas en idéskiss fram.

– Vi går inte in på detaljerade växt- eller markförslag, men vi sätter formerna på gångar, planteringar, gräsmatta, murar och trappor, förklarar Gunilla Lundh.

Större plantor beställs ofta från Tyskland eller Nederländerna ett halvår i förväg, och anläggningsfirmor måste bokas i god tid. Designen bör inledas senast på hösten av den som vill ha sin trädgård till midsommar, råder designteamet. Kostnaden, då? För hembesöket tar Slottsträdgården 3 350 kronor, och idéskissen till en mindre villatomt kräver ett tiotal arbetstimmar à 980 kronor. Växtförslag, material, plantor och markarbete (som brukar utgöra merparten av kostnaden) tillkommer. Solgropen gick på runt 300 000 kronor.

År 2011 lät Husqvarna, som tillverkar trädgårdsredskap, 5 000 personer i nio länder prisbedöma fastigheter med och utan attraktiv trädgård (Husqvarna, Global Garden Report 2011). I Sverige var prisskillnaden 13 procent.

– Säg att du har en fastighet värd 5 miljoner. Då kan du lägga 500 000 på trädgården, och för det får du väldigt mycket. Är det en trädgård som känns skön, då trillar folk redan vid grinden – ”här vill jag bo”. Men det är inte växterna i sig utan stommen, en bra karaktär, som är värdehöjande, säger Bosse Rappne.

Gunilla Lundh jämför med andra projekt som husspekulanter helst ser att säljaren betat av:

– Hårdgjorda ytor, bra stenläggningar, muraroch trappor är omfattande jobb som kostar att få gjorda, ungefär som att ha fungerande tak eller att källaren är ordentligt dränerad. Det blir ofta bäst och billigast om trädgårdsdesignern kopplas in innan huset är byggt, tipsar Bosse Rappne.

– Kan man göra trädgårdens stomme i samband med grundarbetet, när maskinerna ändå finns där, så kan man spara kopiöst med pengar.

Vad har ni själva för trädgårdar?

– Nu bor jag i lägenhet och planerar. Jag vill ha en naturträdgård med berg i dagen, en lund med skuggväxter och bara en jätteliten gräsplätt. En köksträdgård som blir som ett eget rum. Jag ska inte rota för mycket, utan bara ta fram det som är bra – förädlad natur, säger Gunilla Lundh.

Bosse Rappnes trädgård är framför allt social:

– Alla har att göra, vare sig de vill slappa, spela badminton, bada eller påta. Jag har pool, badtunna, trädkoja, en svävande säng och ett växthus där jag odlar utefter väggarna och som är en regn-, vind- och myggfri uteplats. Vi säger inte ”kom klockan sex, så äter vi klockan sju”, utan ”kom klockan tre och så hänger vi ihop”. Sedan när vi blir hungriga lagar vi mat tillsammans.