Immuno-onkologi – snart en blockbuster-marknad?

Immuno-onklogi (I-O) är en ny spännande form av cancerbehandling. Sedan 2011 finns preparat på marknaden och det sker för närvarande ett stort antal kliniska studier. De kommande åren tror vi på en rad positiva nyheter, säger Helena Haraldsson, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking. 

Vill du uppdatera dina kunskaper om rådande investeringsklimat? Intresserad av fler idéer? 


Läs vår nya strategirapport.  

Case: Immuno-onkologi

  • Ett nytt spännande område inom cancerbehandling är immuno-onkologi (I-O) som använder kroppens eget immunförsvar för att slåss mot cancerceller. Till skillnad från traditionella metoder som kirurgi, strålning, kemoterapi och värmemeto­der är dessa behandlingar ofta enklare och har betydligt färre svåra biverkningar. Och viktigast av allt: patienterna mår bättre och lever längre.
  • Det finns redan I-O-preparat på marknaden. Det första lanserades 2011 av Bristol-Myers Squibb (Yervoy) för behandling av melanom och ett antal andra preparat har sedan dess rapporterat varaktigt positiva hälsoeffekter.
  • Det sker för närvarande en boom i kliniska studier inom detta område. Över 20 bolag, både stora läkemedelsbolag och bioteknikbolag, har I-O-preparat i fas 1-3.
  • Det närmaste året kommer tre viktiga och sannolikt kurspåverkande nyheter att särskilt hålla ögonen på: Samtliga rör utfallet av studier av immuno-onkologi som första behandling vid lungcancer (den största av alla marknader), för Astra Zeneca kring halvårsskiftet, för Roche under andra halvåret och för Bristol-Myers Squibb i början av 2018.
  • Cancerbehandling med I-O har potential att bli en enorm marknad. Carnegie Analys skattar den totala I-O-marknaden till 50 miljarder dollar 2025.
  • Vilka aktörer som kommer att bli vinnare på immuno-onkologi går i dag inte att säga, så en spridning mellan bo­lag som satsar på olika typer av preparat är lämplig. 
  • Sektorn – både hälsovårdsaktier och bioteknikaktier – har varit under press de senaste 18 månaderna. Detta skapar ett intres­sant läge för att ta en exponering före de positiva nyheter som Carnegie bedömer ska komma under 2017 och de kommande åren. Utöver forskningsresultat och nya produkter finns en extra krydda då sannolikheten för bolagsuppköp är hög.

Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts