Hugo Österberg

Hugo Österberg är systemutvecklare inom IT Development och började på Carnegie i rollen som DevOps-utvecklare. Han beskriver sitt arbete som fritt, roligt, öppet och engagerade – i en miljö med högt i tak och hjälpsamma kollegor.

Hur är du som person?

– Utöver ”snäll och trevlig” skulle jag nog beskrivas som en av få norrlänningar som faktiskt fryser. Jag har flytt kalla Luleå genom att flytta mer och mer söderut i flera steg och till slut landat i ett varmare klimat här i Stockholm. På fritiden spelar jag gärna padel med vänner och min roll är systemutvecklare, så kort och gott är jag en padelintresserad datornörd.

”På köpet får jag mer kunskap om finansbranschen, vilket jag tycker är väldigt roligt.”


Vad är det bästa med att jobba på Carnegie?

– Utöver ett härligt gäng med roliga kollegor och aktiviteter är det roligaste med mitt jobb att varje dag tackla nya problem och lösa uppgifter på ett kreativt sätt. Vi räds inte ny teknik och förändringar, och jag upplever att vi har betydligt mycket kortare beslutsvägar än andra företag i samma storlek. Just nu pågår till exempel en resa mot molnet samtidigt som förslag om nya verktyg och teknikval varmt tas emot och utvärderas. Uppskattningen du får för ditt arbete är också trevlig. På köpet får jag mer kunskap om finansbranschen, vilket jag tycker är väldigt roligt.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Dagen börjar med att kort stämma av om någon av de tjänsterna vårt team ansvarar för har genererat några fel som vi borde undersöka vidare. Efter det jobbar jag vidare med uppgifter som jag påbörjat sedan tidigare. Därefter dröjer det inte lång tid innan det dagliga stand-up mötet börjar. Vid mötet går vi, en och en, igenom vad som gjordes under gårdagen, om vi stött på några problem och vad vi tänker göra under dagen. Efter det fortsätter jobbet som vanligt. Vid lunch blir det ofta lunch ute eller nere i Carnegies restaurang tillsammans med delar av teamet. När vi arbetar hemifrån äter jag något enkelt och kör ett kortare gympass. Därefter återgår jag till att utveckla den uppgift jag har tagit på mig att utföra, om inte något möte dyker upp däremellan. De vanligaste mötena under en arbetsdag är ”sprintplanering” som består av att planera vad vi kan hinna med de kommande två veckorna, ”refinement” där vi tillsammans fyller på information, diskuterar och estimerar hur komplexa och tidskrävande uppgifter är, och ”retro” där vi motiverar vad vi tycker har gått bra, mindre bra och vad som kan förbättras från den senaste sprinten. Utöver detta har vi även mer spontana möten eller samtal där vi utvecklare diskuterar problem, lösningar och får hjälp av varandra.

Hur är Carnegie som arbetsplats?


– Carnegie bryr sig om och lyssnar på sina anställda på riktigt – det finns inget som hindrar dig från att föreslå i princip vilka idéer och förbättringar som helst. Det uppskattar jag och tycker är väldigt viktigt. Sedan jag började här har jag förutom ett rollbyte fått möjligheten att ge feedback och förslag vid flera tillfällen. Jag upplever också att informationen inte bara samlas in ”för syns skull”, utan verkligen bearbetas och används för att vi anställda ska kunna vara med och påverka.