Hollands val test för Europa

I det holländska parlamentsvalet på onsdag prövas stödet för EU-kritiska populistpartier. Här svarar Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, om vad du som investerare ska hålla koll på inför det första av tre viktiga val på sex månader i eurozonen.

Geert Wilders eurokritiska parti kan bli störst på onsdag. Varför skrämmer inte det marknaderna?

– Vinnaren tar inte allt i det holländska valet. Även om Geert Wilders Frihetspartiet blir störst är det osannolikt att han får forma regering. Det extremt proportionerliga valsystemet medför att Wilders parti kan hållas utanför makten med stora koalitioner.  Andra etablerade partier har avvisat samarbete med Wilder vilket tar ned risken för en ny regering som vill att Holland ska lämna euro-samarbetet. 

Så vad håller marknaden ögonen på det holländska valet?

– Riskbilden är att Wilders parti överraskar rejält på valdagen och att regeringsbildningen blir komplicerad, infekterad och utdragen. Det är värt att påminna om en dold faktor i opinionsmätningarna och att populistpartier tenderat att mobilisera sina väljare bättre än de etablerade partierna.

– Valet är en indikator på populiströrelsens medvind inför det franska valet i april och maj. Om Geert Wilder eurokritiska parti går starkare på valdagen än de senaste opinionsmätningar visat så ökar det riskerna i det franska valet. Å andra sidan: går Wilders svagt på onsdag tar det ned riskbilden i det franska valet.

Vilken betydelse har helgens diplomatiska kris mellan Nederländerna och Turkiet?

– Händelsen kommer dominera de sista 48 timmarna före valet och under valdagen. Det är en kritisk faktor som kan stärka både premiärminister Mark Rutte som visar ledarskap och Geert Wilder som får draghjälp att mobilisera väljare. Ikväll klockan 20.00 möts de i en tv-debatt. 

Så vad pekar opinionsmätningar på för valresultat?

– Senaste opinionsläget visar att Geert Wilders tappar något i stöd och regeringspartiet Liberalerna med Mark Rutte leder knappt. Samtidigt ser den nuvarande regeringskoalitionen ut att försvaga sitt stöd jämfört med valet 2012. Det pekar mot ett extremt fragmenterat parlament där en  koalitionsregering med fyra eller fem partier ledd av Liberalerna betraktas som det mest troliga.

När på onsdag får vi resultatet?

– Vallokalerna stänger klockan 21.00 på onsdag. Någon minut senare kommer de stora tv-kanalerna presentera så kallade ”exit-polls” som 2012 väl återspeglade valresultatet. 


Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts