Höjt spanskt kreditbetyg – ingen överraskning

Det är inte ekonomisk statistik som skapar trender på börsen utan det är trender på börsen som skapar ekonomiska nyheter. Spanien är ett bra exempel.

För nästan exakt ett år sedan, nämligen den 29 maj 2013, presenterade jag en positiv analys av den spanska börsen. Ibex35 hade nämligen bildat en inverterad huvud/skuldra-formation och laddade för en fas2-rörelse, det vill säga uppgång, och jag förutspådde ett positivt nyhetsflöde och en uppgraderingar av de spanska kreditbetygen.

Vad som hände sedan framgår av nedanstående diagram. Redan i höstas började det trilla in positiva nyheter vad avser den spanska ekonomin och i fredags kunde vi läsa följande på skärmarna:  ”SPANIEN: S&P HÖJER KREDITBETYG TILL BBB, STABILA UTSIKTER”.

Visst är det intressant att vi på förhand kan förutspå vilken typ av nyheter vi kommer att se i framtiden bara med hjälp av ett omvänt kausalitetstänk. Sensmoral? Håll ordning på orsak och verkan. Det är inte ekonomisk statistik som skapar trender på börsen utan det är trender på börsen som skapar ekonomiska nyheter.