Trumps handelskrig – håll koll på detta

Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, kommentera situationen inför handelssamtalen mellan USA och Kina i veckan. 

– Vi sa i början på året att processerna kring amerikansk utrikeshandelspolitik är den enskilt största politiska risken för nordiska investerare. Vi ser efter sommaren nu en fortsatt oro. Investerare ska räkna med att vi går mot en eskalering av handelskonflikten mellan världens två största ekonomier, den amerikanska och den kinesiska. President Trump spelar gärna på mer av ekonomisk nationalism för att vinna väljargrupper som är viktiga för honom. Det gör han särskilt i trängda lägen och republikanernas opinionsläge har inte vuxit under sommaren. 

– Positivt nu är att det råder vapenvila i handelsrelationen mellan USA och Europa, tack vare ett möte den 25 juli mellan president Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Investerare ska ändå hålla koll på amerikanska tullar på europisk fordonsindustri, det är ett besked som kommer driva marknaderna under hösten. 

 

Hör även ett längre samtal om ämnet i Omvärldspodden nedan:

 

Prenumerera på podden:

ItunesAcast eller Soundcloud.