Gamechangers 2018: AI och självkörande bilar

Självkörande bilar och artificiell intelligens. Det var temat för kvällen när Carnegie och tech-sajten Breakit för andra gången bjöd in till seminarieserien Gamechangers 2018 förra veckan.
– Samspelet mellan bil, människa och infrastruktur tror jag är en av de svårare delarna. Tekniken i sig kommer man att kunna lösa, sa Jan Carlson, vd på Autoliv och blivande vd för avknoppningen Veoneer.

I torsdags var det åter dags för Carnegies och Breakits seminarieserie Gamechangers 2018 som sätter fokus på teknikutveckling som driver strukturförändringar i den globala ekonomin och det svenska näringslivet.

På scenen stod Jan Carlson, vd för Autoliv och dotterbolaget Veoneer, som utvecklar säkerhetslösningar för självkörande bilar (från tredje kvartalet handlas Veoneer som egen aktie på Stockholmsbörsen).

– Du måste ha robusthet – det viktiga är att systemen verkligen fungerar. Om vi ska få självkörande bilar i någon större skala så måste vi alla lita på systemen och känna oss trygga med dem, sa Jan Carlson, och fortsatte:

– Samspelet mellan bil, människa och infrastruktur tror jag är en av de svårare delarna. Tekniken i sig kommer man att kunna lösa.  

Han berättade även att systemen i dag alltmer går från att vara regelbaserade till styrda av artificiell intelligens.

– Nu går det mer mot AI-baserade system som lär sig själva och blir bättre och bättre. Man kan lära bilen att bli lite bättre varje gång du kör, sa Jan Carlson.

Nästa talare på scenen var ”tech-diplomaten” Aurore Belfrage, med bakgrund som affärsängel och på EQT. Hon uppmanade investerare i artificiell intelligens att skrapa på ytan för att skilja verklig AI från ”fejk-AI” – en konsekvens av hajpen kring fenomenet.

– Teamet är också superviktigt. Det kan hitta 10-30 bolag som gör samma sak. Frågan är inte är marknaden är tillräckligt stor, eller om de löser rätt problem, utan är det de här som kommer att vinna marknaden?

Hon poängterade också vikten av att gå in före venture capital-firmorna.

– Det gäller att gå tidigt in i spännande tech-bolag, för sedan kommer de stora VC-bolagen och då får man kanske inte vara med. Då är det lite magkänsla – vilka är de här? Har de tillräcklighet bra grepp om ”techet”? Har de ett ”unfair” advantage i att sälja och bygga marknad?