Frågetecken kring senaste köpsignalen

Förra veckan bjöd på en köpsignal i OMXS30-indexet. Men frågetecken kring signalen saknas inte, enligt Carnegie Private Bankings tekniske analytiker Johnny Torssell.

I förra veckan bröt OMXS30 2 300 med tydlighet och under ökad omsättning, vilket innebär att index noteras med en köpsignal som senaste signal. Nästa motstånd av vikt möter vid dryga 2 400. Så länge index håller sig över 2 300-nivån navigerar jag efter en uppgång. Det finns dock flera variabler som indikerar en viss osäkerhet i den rådande upptrenden.

I fredagens analys visade jag att RSI-indikatorn noteras kring 60-nivån som fungerar som ett motståndsområde i en svag marknad. I en bear market-fas rör sig RSI ofta i intervallet 20–60. I diagrammet framgår att ända sedan i mitten på februari har vänt ned när RSI har noterats vid 60-nivån. I en bull market rör sig RSI mellan ungefär 40 och 80. Därför vill jag nu se att RSI bryter igenom 60-området och bekräftar köpsignalen i OMXS30.

Svaghetstecken syns också i volymindikatorn OBV (On Balance Volume) som uppvisar en tydlig divergens med index. Slutligen är det också en varningssignal att den breda börsen, mätt som OMXPI, ännu inte har brutit upp och effektuerat någon köpsignal. Inte heller mid cap-bolagen visar så här långt några tecken på att bekräfta styrkan i storbolagsindex.

OMXS30 noteras alltså i en tydlig upptrend med en köpsignal som senaste signal, men det är en signal med flera frågetecken. Så länge index inte vänder ned under 2 300 med kraft och tydlighet kommer jag emellertid att vara försiktigt optimistisk.

Dagliga analyser för kunder

Bli kund och ta del av Johnny Torssells analyser – varje dag

Anmäl intresse

Författare

Johnny
Torssell

Teknisk analytiker

Relaterade artiklar

Torssell: Svagt mönster i S&P 500
Teknisk analys

Torssell: Svagt mönster i S&P 500

USA-börserna vände i förra veckan upp efter flera veckors nedgång. Volymmönstret ger dock skäl till...

Torssell: Relativt stark börstrend
Teknisk analys

Torssell: Relativt stark börstrend

Stockholmsbörsen har rört sig sidledes de senaste veckorna. Det mesta talar för att det bara...