Nu är finalkvintetten framröstad

Fem svenska entreprenörer är klara för finalen i årets SvD Affärsbragd, som stöds av Carnegie.
– Det känns otroligt inspirerande att få hylla driv och entreprenörskap, säger Björn Jansson, vd på Carnegie, på bilden tillsammans med fjolårsvinnaren Jessica Löfström, vd för bemanningsföretaget Expandera Mera.

Sverige kan stoltsera med en rad framgångsrika entreprenörer, som genom sitt stora engagemang realiserat sina visioner och drömmar. Exemplen på idéer som växt till jobbskapande tillväxtraketer i svenskt näringsliv är många. Och för att hylla dessa företagare finns priset SvD Affärsbragd.

I ett första steg har Svenska Dagbladets läsare röstat fram sina fem entreprenörsfavoriter bland en rad nominerade.

Carnegie är en aktiv partner till SvD Affärsbragd och vd Björn Jansson är medlem i den jury som nu ska kora vinnaren.

– Vi är många som är fulla av beundran för företagsframgångar. På Carnegie bygger vi stora delar av vårt erbjudande på att analysera, rådge och finansiera företag och entreprenörer under utveckling, säger Björn Jansson.

Bland årets fem finalister ryms en e-handelsveteran, en algbonde, en bokentreprenör, entreprenörer med näsa för begagnat och uppstickarna som utmanat hela glassindustrin.

Michael Arnör, som tillsammans med Philip Gunnstam och Oskar Nielsen grundat Sellpy, en tjänst som hjälper till att sälja begagnade prylar vidare, beskriver sina känslor för finalplatsen i en intervju med SvD Näringsliv:

– Otroligt hedrande att få vara utvald i en sån här skara grymma entreprenörer.

Nu tar arbetet för SvD:s jury vid.

– Det var ett starkt startfält av nominerade entreprenörer och jag kan konstatera att några av mina personliga favoriter nu återfinns bland finalisterna, säger Björn Jansson.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen och även hon jurymedlem, konstaterar att läsarna med sina röster valt att favorisera de allra minsta bolagen som ännu inte nått över 10 miljoner kronor i omsättning men som är ”kaxiga och har tillväxtambitioner som ett storbolag”.

Med i finalen är också Fredrika Gullfot, entreprenör, algbonde och grundare av börsnoterade Simris Alg.

– Alla finalister är vinnare – det är ju folket som valt oss vilket är jättekul. Det ska bli riktigt spännande att se vad juryn kommer fram till. Det är ju så enormt stor skillnad på oss olika finalister, och alla är imponerande på sitt sätt, säger Fredrika Gullfot till SvD Näringsliv.

Bolaget som noterades på börsen under förra våren släppte nyligen bokslutet för 2016 och redovisar en nettoomsättning på 726 000 kronor.

– Jag är jättestolt över att vi på mindre än sex år gått från idé över labb och pilot till industriell tillverkning, vilket är extremt ovanligt för innovationsbolag med helt ny teknik. Vi har också förstärkt organisationen med oerhört duktigt folk, så jag känner mig som en riktig imperiebyggare just nu. Nu är det försäljningen som måste komma igång, säger hon till SvD Närinsgliv.

Betydelsen av att vinna SvD Affärsbragd går inte att överdriva, enligt finalisterna.

– Det skulle jag bära med mig genom hela livet, säger Jonas Tellander på Storytel till SvD Näringsliv.

Prisutdelningen äger rum den 8 maj i samband med invigningen av SM i Ung Företagsamhet. 

 

Årets finalister

Pär Svärdson – Apotea

Jonas Tellander – Storytell

Fredrika Gullfot – Simris Alg

Michael Arnör, Philip Gunnstam och Oskar Nielsen – Sellpy

Victoria Carlsson och Sofie Stenmark – Yollibox

 

Juryn, Årets Affärsbragd 2017

Thomas von Koch, vd EQT

Sophia Bendz, investerare

Mernosh Saatchi, vd Humblestorm

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande Riskkapitalföreningen

Alexander Husebye, vd Centrum för Näringslivshistoria

Saeid Esmaeilzadeh, grundare Serendipity

Björn Jansson, vd Carnegie

Gunilla Asker, vd SvD

Daniel Kederstedt, chef SvD Näringsliv