Torssell: Faktorerna som talar för börsrekyl

Trenderna i tre olika tidsperspektiv pekar alla uppåt på Stockholmsbörsen. Men några variabler talar för att vi snart kan få en rekyl, skriver Carnegie Private Bankings tekniske analytiker Johnny Torssell.


Den primära trenden för Stockholmsbörsens OMXS30-index, som vi mäter från månader till år, pekar uppåt. Det illustreras av den svarta trendkanalen i diagrammet nedan.

Samtidigt är den sekundära trenden, som vi mäter från veckor till månader (röd trendkanal), också uppåtriktad. Dessutom är decenniumtrenden (ej med i diagrammet) positiv, vilket innebär det att samtliga trender pekar uppåt.

Inte kund än? Ansök här för att bli kund och ta del av dagliga tekniska analyser.

Kortsiktigt talar emellertid några variabler för att vi snart kan få en rekyl. Nedan är tre faktorer som kan fälla börsen i det korta perspektivet:

1) OMXS30 noteras precis under motståndet i den uppåtgående svarta trendkanalen.
2) RSI noteras på de högsta nivåerna sedan 2021, vilket innebär rejält överköpta nivåer.
3) OMXS30 bildade en doji-stapel under förra veckans handel, vilket indikerar en viss osäkerhet efter fem veckors uppgång i följd.

Sammantaget innebär detta en ökad risk för en rekyl, men samtidigt har vi ännu inga signaler på att en rekyl har startat.

En första signal om en kommande rekyl vore om index bryter den röda uppåtgående röda trendkanalen med kraft och vänder ned under 2 400-området med en hög hastighet och under hög volym. Fram till att det sker är jag i grunden positiv eftersom de långa trenderna pekar upp.

Teknisk analys varje dag

Få tillgång till mer topprankad aktieanalys och teknisk analys

Bli kund

Författare

Johnny
Torssell

Teknisk analytiker

Relaterade artiklar

Torssell: Relativt stark börstrend
Teknisk analys

Torssell: Relativt stark börstrend

Stockholmsbörsen har rört sig sidledes de senaste veckorna. Det mesta talar för att det bara...

Torssell: Konsolidering i stark trend
Teknisk analys

Torssell: Konsolidering i stark trend

På Stockholmsbörsen pekar trenden alltjämt uppåt. Kortsiktigt noteras dock OMXS30-indexet i en konsolidering där utbrottet...