”Räkna med sex svåra månader för Europa”

Valet till Europaparlamentet är passerat och nu börjar maktkampen om de tyngsta uppdragen – bland annat ska ny chef för centralbanken ECB utses. Dessutom hamnar brexit i ett nytt politiskt landskap. Här svarar Carnegies omvärldsstrateg Henrik von Sydow om hur resultatet i EU-valet påverkar investeringsmiljön framåt.

Valet till Europaparlamentet är passerat, vilka är de viktigaste effekterna för investeringsmiljön framåt?

-Fokus efter valhändelsen flyttas till möjliga inrikespolitiska konsekvenser i de största ekonomierna i Europa, vem som tar makten över centralbanken ECB i Frankfurt och konsekvenser för brexit-förhandlingarna.

-I Tyskland tog Angela Merkels CDU stryk liksom deras koalitionspartner socialdemokraterna (SDU). Blir det frågetecken om den tyska regeringens framtid, kan vi räkna med osäkerhet på marknaderna.

I Italien stärkte högerpopulistiska Lega med partiledaren tillika inrikesministern Matteo Salvini sin ställning. Ser vi tecken på att Matteo Salvini fortsätter utmana EU-kommissionen om budgetregler kan det pressa euron nedåt. Det ska heller inte uteslutas att Lega önskar sig ett extraval i Italien för att stärka sin ställning i regeringen.

Hur påverkar valresultatet arbetet i Europaparlamentet, vad ska investerare känna till?

-Valresultatet ger ett mer polariserat parlament där de traditionellt stora partigrupperna både till vänster och höger i mitten tappar sitt maktmonopol och blir beroende av att bygga koalitioner med flankerna. Det kommer bli svårare att fatta beslut och majoriteterna blir skörare.

– Det ser ut som frihandelsmotståndet ökar i parlamentet med framgångar för de gröna partierna och EU-kritiska antiglobalistiska partier.

– På samma sätt ökar säkert stödet för regleringar kopplat till cirkulär ekonomi och mer fokus på insatser för att nå ambitiösare klimatmål. Möjligen ökar också stödet för mer regleringar av tech-industrin med ökat fokus på integritetskydd och regleringar.

I sommar ska ny ECB-chef och ny ordförande för EU-kommissionen utses? Vad står på spel för de finansiella marknaderna?

– Investerarnas intresse är institutionernas integritet och stabilitet i en tid när vi kan räkna med ett komplext, multidimensionellt och möjligen utdraget maktspel.

-Marknaden har stort intresse av en trovärdig ECB-chef som kan bära marknadernas förtroende. ECB;s förmåga att fungera, agera och kommunicera, inte minst i händelser av kriser, är viktigt för euron och den ekonomiska utvecklingen i eurozonen.

-Investerare bör hålla koll på vilken bricka ECB-posten blir i det större maktspelet. Det är svårt att förändra ECB:s roll genom fördragsändringar eller instruktionerna, det är lättare att påverka ECB just genom utnämningar. Valet av ECB-chef är därför ett centralt beslut för de finansiella marknaderna framåt.

Britterna ska få en ny premiärminister, samtidigt som vi har ett nytt EU-parlament. Vad betyder det nya landskapet för brexit-processen?

-Tidschemat att nå en överenskommelse om brexit ser redan kritiskt ut när britterna nu ska ägna månader och 1000-tals timmar till att utse ny premiärminister.

-Samtidigt minskar EU-valet riskerna för ett nyval i Storbritannien, varken Tory eller Labour är särskilt sugna på att möta väljarna i närtid efter söndagens ursvaga resultat.

-Brexit-partiet och Nigel Farages framgångar i EU-valet ökar sannolikt efterfrågan på en hårdför brexitör som ny brittisk premiärminister. Förre utrikesministern Boris Johnsson är den kandidat som EU allra minst av alla vill ha. Hans förmåga och vilja att kompromissa betraktas som begränsad.

-Samtidigt går EU mot en period där unionen blir upptagen av nytt ledarskap på institutionerna, en ny långtidsbudget ska förhandlas samtidigt som den amerikanska presidenten har ett latent hot om amerikanska tullar mot europeisk bilindustri. EU:s intresse och tålamod att fortsätta förhandla med britterna kan därför vara på upphällningen. Tillsammans talar detta för ökade risker för ett avtalslöst utträde för britterna i höst.

Till sist, vad blir viktiga datum framåt från den politiska kalendern i Europa? 

-EU-valet var startskottet för ett händelserikt halvår. Nu väntar sannolikt sex svåra månader med vaktombyte på institutionerna, ökad global handelsfriktion och hot om amerikanska biltullar samtidigt som britterna är på väg ut. 

-Den 1 november ska ny chef för ECB och EU-kommissionen tillträda. Samtidigt ska britterna lämna EU den sista oktober, den så kallade Hallloween-deadline. Räkna med sex svåra månader för Europa.