”Entreprenörerna är sämre i dag”

Lena AplerNej, någon generell tech-bubbla har vi inte  däremot en startup-bubbla på sina håll. Det var de tre tunga tech-investerarna överens om på Carnegies och Breakits event "Så blir du en vinnare på startup-investerar 2017" i onsdags. 
– Det finns för många onödiga startups, sa Collector Banks grundare Lena Apler. 

Panelen skrädde inte orden när de beskrev entreprenörsscenen i Stockholm. 

– I Stockholm finns många livsstilsentreprenörer som går ut Handels och tycker det är fräckt att starta bolag och bygger en app som ingen vill ha. Det finns för många onödiga startups, tycker jag, sa Lena Apler.

Staffan Persson, miljardär och ägaren av Swedia Capital, gav eldunderstöd. 

– Det är mycket sämre kvalitet på startup-entreprenörerna i dag jämfört med för fem år sedan. Nu händer saker som aldrig hänt tidigare – entreprenörer som bara går hem. Det har ytterst att göra med att det blivit superinne att vara entreprenör. Men de har inte kvaliteten. Det finns skäl varför 90 procent är lönearbetare.

Även Annette Nordgren, partner i Stockholms Affärsänglar, var kritisk.

– I dag är det trendigt att söka sig till att bli entreprenör. Men i min värld är det egenskaper man bara har man kan ju inte utbilda sig till att bli entreprenör. 

På scenen rådde också bred enighet kring att det i dag är mycket lätt för entreprenörer att få finansiering – även till affärsidéer som inte är lysande.

Staffan Persson

– Ja, där har vi en bubbla. Det är alldeles för lätt att komma igång. Family-, friend- och fools-finansiering verkar det finnas hur mycket som helst av. Det har hänt mycket i Sverige på 25 år, då var vi fattiga. Och när räntan är 0 – var ska du få avkastning?, frågade sig Staffan Persson.

Även Lena Apler mindes svunna tider:

– När jag grundade Collector 99 ville ingen investera i mitt bolag. Startup fanns inte som begrepp – då var en entreprenör någon som hade en grävskopa. Jag kan bli lite avundssjuk när jag ser hur enkelt det är i dag. Samtidigt är det rätt nyttigt att få jobba för pengarna och bevisa sig. 

 


 

Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts