Omvärldspodden: ”Då kan tyska börsen falla med 20 procent”

DAX-index har konsoliderat sedan november och vi står inför ett utbrott. Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking, säger i Omvärldspodden att investerare i nuläget bör bevaka de viktiga stöd- och motståndsområdena.

Ett konsolideringsbeteende kännetecknar just nu de europeiska börserna, vilket visar att placerarna är osäkra. I dragloket Tyskland har DAX-index konsoliderat sedan november i ett intervall mellan ett viktigt stödområde nere vid indexnivå 11 700 och ett motståndsområde vid 13 500.

– Det kommer förr eller senare följas av en ny trendrörelse, vilket sannolikt leder till sentimentsförskjutningar, säger Johnny Torssell.

Skulle vi få ett utbrott på uppsidan kommer de osäkra placerarna sannorlikt bli mer optimistiska, menar han, och de pessimistiska blir mer osäkra eller till och med optimistiska. Det i sin tur kommer att leda till stigande börser.

Sker däremot utbrottet på nedsidan kommer pessimismen att breda ut sig, efterfrågan på aktier minska och utbudet öka – och vi kommer att se fallande kurser.

– Skulle vi få den säljsignalen då kan vi få en ökad risk för en nedgång på cirka 20 procent då den tyska börsen och det skulle leda till en sämre ekonomisk utveckling under de kommande kvartalen, säger Johnny Torssell.

Lyssna på hela avsnittet nedan:

Prenumerera på podden:

ItunesAcast eller Soundcloud.