Carnegie stärker erbjudandet med uppdragsanalys

I slutet av november publicerades Carnegies första uppdragsanalys under Carnegie Commissioned Research. Innan årsskiftet kan investerare räkna med ytterligare ett par initieringsanalyser, enligt Erika Langåker, Head of Commissioned Research på Carnegie.

Varför lanserar Carnegie uppdragsanalys?
– Primärt är det drivet av ökad efterfrågan på kvalificerad analys, både från bolagskunder och kunder inom Securities – institutionella placerare. Dessutom innebar den stora noteringsvågen 2020–2021 många nya bolag på börsen, vilket skapat ett behov av bättre genomlysning bland de mindre börsbolagen. Slutligen har uppdragsanalysmarknaden mognat och blivit en etablerad del av kapitalmarknaden, säger Erika Langåker.

Vilka bolag riktar sig tjänsten mot?
– Initialt är vi fokuserade på Sverige, men vi tittar på hela Norden givet att det är vår hemmamarknad. Vi har inga gränser kring storlek utan riktar oss till både småbolag och lite större kvalitetsbolag som vill kommunicera med investerare via vårt starka institutionella nätverk.

Varför ska börsbolag köpa uppdragsanalys?
– I grunden handlar det om att öka visibiliteten och förståelsen kring sitt bolag och att nå ut med sitt investeringscase. I förlängningen kan det bidra till bättre likviditet i aktien och bättre finansieringsmöjligheter. Institutionella placerare uppskattar dessutom att ha en påläst analytiker som speaking partner eller bollplank. Givet att analyserna är fritt tillgängliga når de även ut till privata investerare – en viktig ägarkategori för dessa bolag.

Hur skiljer sig uppdragsanalyserna från Carnegies oberoende analyser?
– Vi har samma krav på våra uppdragsanalyser som på våra topprankade oberoende analyser. Det är en högkvalitativ produkt som belyser möjligheter och risker för bolagen. Skillnaden är att uppdragsanalyserna saknar en investeringsrekommendation och riktkurs. I stället anger vi ett fair value-intervall. Dessutom är uppdragsanalyserna tillgängliga för alla investerare.

Hur får investerare tillgång till uppdragsanalyserna?
– Alla uppdragsanalyser publiceras på vår hemsida: carnegie.se/commissioned-research. Dessutom nyttjar vi tredjepartsdistribution via MFN, vilket gör att analyserna får bred distribution i flera relevanta nyhetskanaler. Gentemot våra institutionella kunder kommer uppdragsanalyserna att behandlas precis som våra oberoende analyser.

Vilka bolag täcker ni i dag?
– I slutet av november publicerade vi den den första initieringsanalysen på EQL Pharma under Carnegie Commissioned Research. Intresset har varit stort – högre än våra högt ställda förväntningar – både från institutionella såväl som privata investerare. För närvarande har vi ett tiotal bolag i pipeline och räknar med att publicera ett par initieringsanalyser till innan årsskiftet.

Carnegie förvärvade nyligen Erik Penser Bank som har egen uppdragsanalys. Hur påverkas den?
– Penser Access & Future by Carnegie kommer initialt att drivas vidare under sina varumärken. En skillnad mellan dem och Carnegie Research är att Penser skriver på svenska och Carnegie på engelska. Till följd av förvärvet får satsningen på uppdragsanalys en kick-start där Carnegie nu bevakar drygt 85 bolag inom ramen för uppdragsanalys. Dessutom skapar det ytterligare kapacitet att ta upp fler intressanta bolag till bevakning.

Hur många bolag bevakar Carnegie?
– Efter förvärvet av Penser och med vår nystartade uppdragsanalysverksamhet kommer Carnegie totalt att bevaka över 500 bolag, vilket ger oss den bredaste analystäckningen i Norden, avslutar Erika Langåker.

Företräder du ett bolag som är intresserade av uppdragsanalys? Kontakta oss på cr@carnegie.se.

Relaterade artiklar

Carnegie förvärvar Didner & Gerge
Carnegie News

Carnegie förvärvar Didner & Gerge

Carnegie Holding AB (Carnegie) har kommit överens med grundarna Adam Gerge och Henrik Didner om...