Fullmatat med kunskap på senaste Carnegie Efter Börsen

Investeringar i retail. Vinster i välfärden. Fallande bopriser. Haussen i tech-sektorn. Kasten var tvära och diskussionerna heta på senaste Carnegie Efter Börsen. På scenen Johan Andersson, vd Mellby Gård, it-entreprenören och investeraren Johan Stael von Holstein och Catharina Bernstein, grundare och vd för high-end-mäklaren Bukowskis Real Estate. Här det viktigaste du behöver veta från ett fullspäckat event.

I torsdags samlade Carnegie Private Banking investerare, entreprenörer och vänner i Stockholm för affärsnätverkande och korta uppdateringar på scenen. Först ut var Johan Andersson, vd för det privata investmentbolaget Mellby Gård med en stor bredd av innehav i portföljen.

– I nuläget kollar vi lite mer på tjänstebolag. Retail är ju en bransch i stark omvälvning och man pratar mycket om framtiden för fysiskt detaljhandel, men vi är inte lika rädda för den – inte lika mycket domedagsprofeter.  Vi har bland annat ökat i Kappahl, vilket är ett tecken på det, sa Johan Andersson och tillade:

– Men jag tror att det är väldigt viktigt att hitta starka varumärken, så det kollar vi på, och som såklart säljer genom olika kanaler.

Mellby Gård är storägare i skolbolaget Academedia, som kan drabbas hårt om regeringens förslag om vinsstopp i välfärden blir verklighet. Votering i riksdagen sker den 7 juni.

– Går proposition igenom är det bara att lämna in nycklarna, att lägga ner bolaget. Annars kommer det här att bli bra. Så det är ganska binärt, sa Johan Andersson, och fortsatte:

– När vi gick in i Academedia bedömde vi att det sunda förnuftet kommer att segra – folk vill ha valfrihet.  Det tog vi vår bet på. Och så hade vi aldrig gjort det om inte Academedia var ett så fantastiskt bolag som dessutom är viktigt för samhällsbygget.

Hans bästa tips för valutgången i höst är en svag minoritetsregering, antingen ledd av Socialdemokraterna eller Moderaterna.

– Men jag är inte nödvändigtvis negativ till en svag regering. Det kan faktiskt vara ganska bra, för då slipper man ytterligheterna. I dag tycker jag att vi har ett helt okej investeringsklimat.

Nästa talare upp på scen var Catharina Bernstein, grundare och vd för high-end-mäklaren Bukowskis Real Estate, som vittnad om att det i dag är ”lite köpens marknad” med mycket längre processer och färre affärer.

– Alla pratar om 100 000 kronor per kvadratmeter, eller plus, som ett generellt snitt i Stockholms innerstad. Men det har gått ned 8-10 procent på det generella bostadsrättsobjektet.  80-95 000 per kvadrat är väl vad man får räkna med, i det häradet. Men det beror förstås mycket på objektet – nu skiljs agnarna från vetet.

Kvällens tredje och sista gäst på scen var it-entreprenören och investeraren Johan Stael von Holstein, som såg mer skillnader än likheter mellan it-bubblan på 90-talet och dagens hausse i tech-sektorn. 

– It-bubblan var ju en finansieringsbubbla inom it-sektorn – folk såg att det fanns en fantastiskt spännande fundamenta och då kom girigbukar in och skulle tjäna mer pengar än aktierna var värda på kort sikt. Nu är det en helt annan hajp som beror på att det finns för mycket pengar i systemet, som bland annat orsakades av staternas sätt att rädda världen 2008 genom att bara kasta in pengar.