Nicklas Storåkers: Kryptoteknologin är extremt intressant

I dag domineras internet av jättar som Facebook och Google. Men deras makt kommer så småningom att fasas ut – inte minst tack vare kryptoteknologin. Det spår Pricrunners vd och storägare Nicklas Storåkers.

I somras fick sökjätten Google 23 miljarder kronor i EU-böter för att ha missbrukat sin dominerande ställning genom att gynna den egna jämförelsetjänsten Google Shopping. Google blev också ålagt att upphöra med beteendet – vilket enligt Nicklas Storåkers vittnesmål i Bryssel i februari hittills inte har skett.

–  Facebook, Apple och Google är ju noterade bolag som tjänar otroliga mängder pengar – samtidigt har de nästan monopol inom sina områden. Det där står ju naturligtvis i konflikt, så jag tycker EU gör helt rätt som tittar väldigt noga på frågan. Enligt konkurrenslagen har man ju ett särskilt ansvar att inte utnyttja sin marknadsdominerande ställning, sa Nicklas Storårkers, på Breakits och Carnegies event Gamechangers på onsdagen.

Nicklas Storåkers spår att vi så småningom kommer att gå in i ”Internet 3.0”, där dominansen från några få amerikanska bolag fasas ut.

– Folk vill ha bekvämligheten i en stor markandsplats – men när det blir monopol som man kanske utnyttjar på fel sätt som vinstdrivande bolag, då är det inte en hållbar situation.

Pådrivande för en sådan utveckling är bland annat den nya dataskyddslagen inom EU, GDPR, som ger konsumentenen starkare position och gör att marknadsplatserna kommer att få det tuffare och tuffare, menar Nicklas Storåkers,.

Men än mer intressant är kryptoteknologin, som kan används för långt mer än kryptovalutor och gör att din identitet och dina fingeravtryck inte längre blir spårbara på internet, framhöll Pricerunnerchefen.

– Kryptoteknologin är extremt intressant. Då är det inte Facebook eller Google som äger informationen om dig – det gör du själv! Vi kommer att se tillämpningar av krypototeknologin inom väldigt många områden inom e-handel och sociala medier och så vidare, där du bestämmer vem som har tillgång till vilken information.

Läs mer från eventet: ”Vi är mitt inne i en stor förändring”