”Rekyler ska man utnyttja som köplägen”

Världens börser fortsätter att klättra med stöd från all time high på den tongivande amerikansa marknaden. Börssentimentet är starkt och sannolikt står ingen större korrigering för dörren, dock en mer avvaktande aktiemarknad fram till det amerikanska valet i november. Återupptagna utdelningar kan eventuellt ge nytt bränsle till fortsatta uppgångar senare i höst. 

Det positiva börssentimentet fortsätter. Förra veckan avslutades med stigande amerikanska börser med stöd av starkare preliminärt inköpschefsindex för augusti, för såväl tillverkningsindustri som tjänstesektorn. Såväl S&P 500 som Nasdaq Composite slog nya kursrekord. Börserna i Asien och Europa inledde veckan med stigande kurser.  

– Börssentimentet fortsätter att vara starkt. Nya all time high på den amerikanska marknaden ger investerare hopp om att även svenska marknaden ska närma sig gamla toppar från februari. Det gör att fokus fortsätter att vara på de cykliska aktierna, säger Karl Hedberg, aktiemäklare på Carnegie Private Banking

Karl Hedberg ser ingen betydande risk de närmaste månaderna för någon större korrigering efter den starka återhämtningen sedan i mars.

– Jag tror dock att man kan förvänta sig en mer avvaktande aktiemarknad med små rekyler fram till det amerikanska valet i höst. Dessa eventuella rekyler tycker jag man ska utnyttja som köplägen.

Diskussioner kring eventuella återupptagna utdelningar har aktualiserats efter Holmens och Wallenstams beslut om att dela ut kapital till aktieägarna i höst. För vissa sektorer, exempelvis bankerna, skulle det sända viktiga signaler till aktiemarknaden.

– I viss mån diskuteras möjligheter till utdelningar i höst men än så länge är inte min uppfattning att det driver kurserna uppåt ännu, det är andra faktorer som driver just nu. Utdelningsfokus kan dock ge bränsle till fortsatta uppgångar senare i höst.

Om man som investerare tror på utdelningar i år eller i början på nästa år så ska man titta på bolag med starka balansräkningar och god utdelningshistorik.

– De bolagen kommer sannolikt vara tidigt ute med att skifta ut överflödigt kapital till aktieägarna, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Rapportperioden är tekniskt sett inte över och i veckan väntar intressanta kvartalsrapporter från bland annat stråknivbolaget Elekta, kycklingbolaget Scandi Standard och utbildningsbolaget Academedia.

I perioder med tunnare nyhetsflöde från bolagen hamnar ofta makrostatistiken i fokus. På tisdag presenteras IFO-index i Tyskland. IFO-index mäter klimatet i det tyska näringslivet och baseras på en enkät bland cirka 9 000 bolag. Torsdagen är välfylld med svenska KI:s konjunkturbarometer för augusti. Finansminister Magdalena Anderssons håller tal om det ekonomiska läget och förutsättningarna för 2021 års budget. I USA väntar arbetslöshetsdata och Fed:s virtuella möte i Jackson Hole, där Fed-chefen Jerome Powell håller tal på torsdagskvällen.

Aktiecase

Vårt senaste aktiecase Assa Abloy har haft ett utmanande år på börsen och släpat efter såväl konkurrenter som övriga Stockholmsbörsen sedan bottennoteringen i mars. Långsiktigt har dock egentligen ingenting förändrats för låsjätten då de strukturella trenderna består. Med en allt mer normaliserad omvärld kombinerat med en värdering i den lägre delen av aktiens historiska värderingsintervall, har det skapat ett attraktivt ingångsläge i aktien. Med en solid balansräkning och starkt kassaflöde är vår bedömning att den aktiva förvärvsstrategin fortsätter, som historiskt har adderat i genomsnitt 5 procent per år.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

OMXS30-index fortsätter att noteras i en kortsiktig konsolidering mellan indexnivåerna 1700 och 1800. Den konsolideringen har bildats i en uppåtgående sekundärtrend sedan botten i mars. Nästa säljsignal effektueras således om index underskrider stödområdet vid 1690/1700. En ny köpsignal ges om 1800-nivån passeras. Om detta inträffar bedömer Carnegie Private Bankings tekniska analytiker Johnny Torssell att nästa nivå är 1900, det vill säga februaritoppen.