Bitcoin – en bubbla som redan spruckit?

Varje historisk topp har sin egen älskling eller sitt speciella tema – ”every bull market peak needs its darling”, som det brukar heta.  Den här gången handlar det om bitcoin och min gissning är att bubblan snart kommer spricka – om den inte redan gjort det, skriver Johnny Torssell, teknisk analytiker.  

Tidigt i december frågade min äldsta son vad jag tyckte om bitcoin. Jag sa att kryptovalutan var inne i slutfasen av en parabolisk uppgång och att man ska hålla sig långt borta – i alla fall om man inte vill ta extremt mycket risk. Därefter steg bitcoin med 3 000 dollar på bara en eller ett par veckor och min son var synnerligen irriterad på mig, speciellt som hans kompis tjänade riktigt bra under samma tid.

Vi ska snart återvända till bitcoins, men först en historisk tillbakablick på några bekanta bubblor:  

Vid toppen år 2000 var IT-sektorn på de flestas läppar. Daytrading var ett modeord och var och varannan utsåg sig själv till aktieexpert och skulle byta karriär till daytrader. Vi vet alla vad som hände: Nasdaq-börsen toppade i mars 2000 och föll därefter med 78 procent på två år.

Vid nästa bull market var den amerikanska husmarknaden favoriten. Det skrevs massvis med böcker om ”houseflipping” under perioden 2003 till 2006 med syfte att visa hur man blir rik på fastigheter. Huspriserna steg också till himlen – men efter eufori i ett tillgångsslag kommer ofrånkomligen en korrigering.

En annan bubbla jag så väl kommer ihåg är den i råvaror som toppade 2008. Från botten i februari 2007 fram till toppen i augusti 2008 steg oljepriset med 125 procent och från botten i december 2001 med 200 procent. Alltid när oljan stiger kraftigt plockar man fram peak oil-argumentet som går ut på att oljan kommer att ta slut  – och konsekvensen av detta kan ju bara bli kraftigt stigande oljepriser, eller hur? Men vi vet ju alla vad som skedde: då oljan nått cirka 167 dollar per fat föll den med 75 procent på knappt ett halvår

Vad flocken av placerare har för ”älskling” i pågående uppgång har du redan räknat ut – naturligtvis är det bitcoin. Febern har nu spridit sig långt utanför de vanliga kretsarna av aktietraders och jag kan på rak arm komma på nio böcker som behandlar hur gemene man kan bli rik på bitcoins (se bilden ovan).

Bitcoin uppvisar inga vinster och har ingen utdelning, trots detta har valutan på bara ett år gått upp från cirka 1 000 dollar till som högst cirka 19 400 dollar och därefter ned till cirka 10 400 dollar. Det är lika stor hysteri i bitcoin nu som det var kring IT-hysterin år 2000. Min gissning är att om bubblan inte redan har spruckit så kommer den snart att spricka.

Vad kan vi då dra för generella slutsatser? Jo, vid varje bubbla är argumentationen väldigt ensidig, och vi vet att risken har ökat då diversifieringen i åsikter är liten och alla har sprungit till samma sida av båten. I dessa lägen råder en villfarelse om att det är lätt att bli rik genom att göra som alla andra, fast vi vet att det ofta är precis tvärtom: Det kloka är att gå emot flocken av placerare och köpa när alla är pessimister och sälja när alla är optimister. Det är i alla fall rådet som de flesta gurus ger.