Återhämtning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen återhämtade sig på måndagen i en bred uppgång, efter en svag utveckling föregående vecka.

Klockan 16.30 hade OMXS30-index ökade 1,4 procent till 2 116.

Bland de stora sektorindexen gick industribolag starkt med en uppgång på 2 procent. Energibolag gick mot strömmen med en nedgång på 0,67 procent.

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg SBB med 3,8 procent följt av Nibe som ökade 3,2 procent. Sämst utveckling hade ABB som sjönk med 1,9 procent, följt av Swedbank som tappade 1,3 procent. ABB var dock på plus inklusive lämnad utdelning.

EU-kommissionen godkände Yokohama Rubber Companys förvärv av verkstadsbolaget Trelleborgs affärsområde Wheel Systems. Nu inväntar bolagen besked från den brittiska konkurrensmyndigheten. Affären förväntas vara slutförd under det första halvåret 2023. Aktien steg 3,3 procent.

Dagligvarubolaget Axfoods aktie backade 2,3 procent. Konkurrenten ICA aviserade prissänkningar till butikerna på över 300 varor på mellan 5 och 25 procent. Bakgrunden är diskussionen i media om de stora prisuppgångarna på livsmedel.

Kreditvärderingsinstitutet Moodys sänker förvärvskonglomeratet Storskogens kreditbetyg till B1 från tidigare Ba3, med negativa utsikter. Aktien tappade 5,2 procent.

Storägaren Akelius köpte i fredags den 24 mars aktier i fastighetsbolaget Castellum för 224 miljoner kronor. Castellums aktie steg 0,7 procent.

Nischbanken Collector Bank lyfte 3,4 procent. Storägaren och ordförande Erik Selin har köpt aktier i bolaget för ytterligare 21,7 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Vivesto tar nedskrivningar på preliminärt 190 miljoner kronor. Bakgrunden är osäkerheten kring cancerprodukten Apealea efter att Elevar Therapeutics, som äger rättigheterna att kommersialisera produkten, bestämt sig för att överlåta dessa rättigheter och skyldigheter till en tredje part. Aktien föll med 17,5 procent.

Budgivaren Bonnier News har efter den förlängda anmälningstiden i uppköpsbudet på digitala mediabolaget Readly uppnått ett ägande på 75,4 procent av aktierna. Bonnier ska arbeta för att nå ett ägande om mer än 90 procent för att sedan initiera ett tvångsinlösenförfarande och därefter verka för att avnotera bolaget. Aktien backade 0,3 procent till 14,41 kronor, i linje med budkursen på 14,40 kronor.

Arbetslösheten i Sverige var 6,5 procent i förra veckan, en oförändrad nivå jämfört med föregående vecka, rapporterade Arbetsförmedlingen.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.



Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...