Allt fokus på Trump

Sektorrotationen mot reflationskänsligt kom av sig förra veckan. Strålkastarljuset riktas nu mot Trumps tal för kongressen natten mot onsdag – då marknaden hoppas på detaljer kring finanspolitiken. 

Förra veckan präglades av en rekyl på reflationstemat som format marknaderna sedan Donald Trump i oktober valdes till president i USA, där konjunkturkänsligare sektorer stigit på förväntan om ökade finanspolitiska stimulaner. Sammantaget höll sig världens börser visserligen kring nollstrecket, men sektorrotationen från stabila till reflationskänsliga branscher kom av sig. Vinnare var utilities, telekom och dagligvaror, som steg 2,4,1,2 respektive 1,45 procent, medan energi, materials och banker backade med 1,2, 1,1 respektive 1,0 procent.

Enligt Brian Cordischi, strategi- och investeringschef på Carnegie Private Banking, är en del av förklaringen till utvecklingen avsaknaden av detaljer från Vita huset och kongressen kring finanspolitiska stimulaner.

– Finansminister Steven Mnuchin, som till sist godkänts av kongressen, sa förra veckan att han räknar med ett färdigt lagförslag gällade skattereformer innan kongressen tar sommaruppehåll i augusti – vilket är lite senare än vad marknaden hoppats på.  Han sa också att man räknar också med en tillväxt på 3 procent i slutet av 2018 – att jämföra med 3-4 procent som Trump och Mnuchin pratade om runt valet. De inser nu att det tar tid att få saker gjorda i Washington.

Stort fokus för marknaden nu är Trumps tal för kongressen på natten till onsdag, klockan 3 svensk tid, där specifikt politiska frågor ska avhandlas.

– Där hoppas man på fler detaljer kring finanspolitiken, säger Brian Cordischi.

Förra veckan sjönk obligationsräntorna kraftigt och på bred front, inte minst i Tyskland, där 2-årsräntan sjönk till sin lägsta nivå någonsin, -0,95 procent, att jämföra med ECB:s depositränta på -0,4 procent.

– Bakgrunden är att ECB i januari började köpa korta papper. Jag tror marknaderna får vänja sig vid det här mönstret – det finns helt enkelt inte tillräckligt med tyska obligationer för ECB:s stödköpsprogram. Det här kan bestå hela året, säger Brian Cordischi.

Vilka händelser påverkar marknaden i veckan? Klicka här för aktuell agenda.

 


Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts