”Nu handlar det om att accelerera säljet”

Torsdagen den 24 november avgjordes tävlingen Framtidens entreprenör. Här träffar du finalisterna. 

Företag: Gleechi. Vd: Jakob Johansson. Affärsidé: Utvecklat en mjukvara för att skapa handrörelser som kan interagera i realtid, till exempel plocka upp objekt på ett realistiskt sätt i virtual reality-applikationer. Önskat kapital: 17 miljoner kronor för att accelerera försäljningen och göra tekniken fullt skalbar. 


Berätta om er entreprenörsresa. Hur har ni kommit dit ni är i dag?

– Vi startade i oktober 2014. Mina medgrundare Dan Song och Kai Hübner hade utvecklat en teknik på KTH för att få robotar att plocka upp objekt. Vi insåg att samma teknik gick att använda för att kontrollera animerade händer i exempelvis virtual reality-applikationer. Handrörelser är extremt komplexa, framför allt i interaktionen med objekt, och därför finns det i dag inte en enda VR-applikation med handinteraktion som ser naturlig ut. Det är ett enormt problem som vår mjukvara kan lösa, säger Jakob Johansson, vd för Gleechi.

– Genom att använda tekniken i VR så löser vi också ett stort problem inom robotiken, nämligen att få tillgång till stora mängder data om hur människor interagerar med objekt, vilket i sin tur kan användas för att lära robotar plocka upp saker ännu bättre.

– Själv har jag en bakgrund inom kommersialisering av digitala produkter. Inkubatorn STING parade ihop mig med Kai och Dan – vi kompletterar varandra väldigt bra.

Viktigaste milstolpen hittills? 

– I början av 2016 fick vi in vår första riktigt stora kund – en amerikansk spelutvecklare. Det var riktigt roligt att känna att en av de bästa i världen på det här området ville betala stora summor pengar för vår teknik.

Vad händer härnäst i bolaget?

– I år har vi lagt mycket fokus på att bevisa att tekniken fungerar hos stora respekterade aktörer inom både VR och delvis även robotik. Nu handlar det om att accelerera säljet mot främst VR-utvecklare. Vi jobbar också för att göra produkten skalbar – kunderna ska själva kunna ladda ner mjukvaran och implementera i sina projekt.

Hur ser Gleechi ut om fem år?

Vi är världens bästa lösning för att kontrollera artificiella händer. Vi har en enorm databas som konstant förbättras med hjälp av maskininlärning, och man ser vår teknik även bland fysiska robotar, inte bara inom VR och spel.

Får vi se Gleechi på börsen så småningom?

Japp, det är ingen omöjlighet!

Läs mer om tävlingen Framtidens entreprenör HÄR

Läs om övriga finalister: 
Inficure Bio
Adventure Box
&frankly
Karma