Vill göra avtryck i matsvinnsfrågan

Torsdagen den 24 november avgjordes tävlingen Framtidens entreprenör. Här träffar du finalisterna.

Företag: Karma. Vd: Hjalmar Ståhlberg Nordegren. Affärsidé: Digital plattform där restauranger, caféer och butiker kan sälja ut färsk överskottsmat. Användaren köper mat, med minst 50 procents rabatt, direkt i appen och hämtar den som take-away. Restaurangen och Karma delar lika på intäkten. Önskat kapital: 40 miljoner kronor för säljexpansion och produktutveckling.


Beskriv bolagets entreprenörsresa. Hur har ni kommit dit ni är i dag?

– Vi startade Karma i augusti 2015. Då hade jag, Ludvig Berling och Mattis Larsson jobbat med vår första startup Responster, en B2B-app för digitala enkätundersökningar, i nästan tre år och kände att det var dags för nästa utmaning: en stor konsumentapp. I samma veva träffade vi Elsa Bernadotte, den fjärde grundaren, och beslutade att bygga en riktigt bra plattform för att koppla ihop återförsäljare med kunder – en lösning som saknades på marknaden, säger vd Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

– Första versionen av Karma innehöll erbjudanden i alla dess former, men snart insåg vi att det absolut smartaste för vår app var erbjudanden av typen ”vi stänger om en timme och har såhär mycket bullar kvar”, alltså att restaruranger och caféer kunde sälja matvaror som annars skulle bli obrukbara. I maj i år kommunicerade vi den nya inriktningen.

Vilken är den viktigaste milstolpen hittills?

– När vi för ungefär ett halvår sedan beslutade att bara rekrytera människor som verkligen brinna för vad vi gör – riktigt duktiga doers som drivs av att bygga världens bästa bolag med oss.

Vad händer härnäst?

– Vi ska expandera på ett klokt sätt. Nu startar vi i Sverige och siktar först på Norden och några strategiskt valda platser i Europa. Vi har flera bra ingångar till USA-marknaden, men vi vill inte kasta oss in då det fort kan bli väldigt dyrt.

Hur ser Karma ut om fem år?

– Då har vi gjort uppenbart avtryck i matsvinnsfrågan och är en global ledare som hjälper andra att ta sig framåt på det här området. I dag slängs en tredjedel av all mat som produceras, till ett totalt värde av 860 miljarder dollar, och vi ser stora möjligheter att utveckla vår produkt för att ta större del av kakan.

Får vi se Karma på börsen så småningom?

– Det kan man absolut tänka sig. Visst jobbar vi för en god sak – men det finns ingen anledning att sticka under stol med att det också finns mycket pengar att tjäna.

Läs mer om tävlingen Framtidens entreprenör HÄR

Läs om övriga finalister: 
Inficure Bio
Adventure Box
&frankly 
Gleechi