Intressanta sektorer inför rapportsäsongen

Optimismen ser ut ha återvänt till världens finansmarknader som nu trotsar både en del dystra konjunktursignaler och också dödläget i Washington om den nedstängda statsapparaten eller Brexit-dödläget i London. Carnegie Private Bankings aktiechef David Karlsson menar i Omvärldspodden att han tror på en positiv utveckling för börsen kortsiktigt och att det finns några intressanta sektorer att hålla koll på inför rapportsäsongen.

– Vi gillar defensiva sektorer som läkemedel och teleoperatörer. Det är bolag som generellt trivs i det här klimatet och med stora kapitalflöden in i dessa sektorer. 

– Vi gillar också kommersiella fastigheter. Sektorn har gått otroligt starkt på börsen inte minst nu inför Q4-resultatet. Vi har fått nya all time high-noteringar inför rapporterna och det begränsar visserligen uppsidan något. Utvecklingen känns ändå motiverad och värderingsmultiplarna har inte ökat så mycket på ett år. Vi tror på starka rapporter och en fortsatt positiv utveckling. Vi ser ett stort tryck på kommersiella fastigheter, låga vakanser samtidigt som vi vet att utbudet inte kommer öka dramatiskt i närtid vilket bidrar positivt till exempelvis värderingsförändringar. Det är goda utsikter för kommersiella fastigheter trots att vi handlar på höga nivåer

Finns det sektorer att undvika?

– Risken är störst i cykliska aktier, där passar vi på att minska exponeringen i uppgången. Vissa aktier kommer få en påtaglig försämrad framtid. Men man ska inte dra alla bolag över samma kam. Selektivt kommer vi köpa verkstad som har kommit ned i den allmänna oron. Det kan till exempel vara leverantörer till gruvsektorn som har bättre utsikter än de som jobbar mot fordonssektorn.

Summering

– Riskerna har ökat i den här fasen. Det finns en oro för recession vilket håller tillbaka investerare något. Å andra sidan har vi fortfarande låga räntor och värderingarna har normaliseras senaste tiden, inte minst efter höstens kursfall. Det finns ett utrymme för en fortsatt börsuppgång på kort sikt särskilt med stöd från rapporterna som kommer in. Det är ett bra stockpicking-klimat och vi kommer definitivt fortsätta hitta bra köpkandidater i den här miljön.

Hör hela analysen i Omvärlspodden nedan: