Aktiechefen: ”Vi ser inte början på en större nedgång”

Det är en påtagligt ökad oro bland investerare men trots det är detta förmodligen inte början på en större nedgång. Vi befinner oss i en pågående korrigering menar David Karlsson, aktiechef Carnegie Private Banking.

Vad är ditt omdöme om marknaden just nu? 

– Vi är i ett högre riskläge med mer volatilitet och där slagen på börserna kan bli större. 
Det är en både snabb och påtaglig försämring i sentimentet där investerare nu är mer oroliga än för en vecka sedan.  
Förra veckan backade Stockholmsbörsen 6% och Frankfurtbörsen följde Nasdaq och punkterad viktiga stödnivåer vilket förstås skapar oro på marknaden menar David Karlsson (på bilden till höger).

Hur ska investerare agera?

– Håll fast vid din portföljstrategi som du och din rådgivare har tagit fram, den ska vara anpassad efter din risknivå. Den långsiktiga privata investeraren ska inte behöva justera allt för mycket i portföljen just nu. För den mer aktiva investeraren skapas nu möjliga köplägen, det har historiskt sett har vart lönsamt att kortsiktigt köpa vid nedgångar. Se dock upp för en oönskad stor aktieexponering om börsen istället fortsätter ned.  Vi befinner oss i en pågående korrigering.  Förmodligen inte början på en större nedgång.

Vad ska investerare hålla koll på framåt?

– Vi går mot rapportsäsong och det är naturligtvis viktigt att bevaka bolagsrapporterna. Det är få vinstvarningar och mycket som indikerar ljusa bolagsrapporter. Skulle dock bolagen aggregerat bekräfta den negativa bilden med svagare prognoser kommer det ytterligare spä det på oron menar David Karlsson.