”Man behöver inte vara så pessimistisk, egentligen”

En del bostadsutvecklare kan få svårigheter att klara sig framöver. Det sade Erik Selin, vd för fastighetsbolaget Balders, inför privata investerare vid eventet Carnegie Efter Börsen i Göteborg förra veckan. Över tid är han dock fortsatt optimistisk till bostadssegmentet.

Främst är det i Stockholm och Uppsala som många byggrätter sålts dyrt och många aktörer saknar tillräckligt med eget kapital, vilket innebär en stor risk, framhöll Erik Selin.  

– Vi märkte efter sommaren att det började komma in förslag. Nu är det nästan var och varannan dag folk som vill lämna projekt och undrar om vi vill köpa byggrätter eller vara delägare. Än så länge väntar vi. Jag tror du har chansen om ett eller ett par kvartal också, sade Erik Sehlin (bilden).

Långsiktigt har han dock en mycket positiv inställning till utvecklingen inom bostadssegmentet.  

– Det här kommer att leda till att vissa projekt stoppas – det har vi redan sett. Samtidigt fortsätter ju inflyttningstrenden till Stockholm, och Sverige som land kommer att gå jättebra under överskådlig tid, så underliggande betalningsförmåga tickar ju på.

– Jag tror inte att man behöver vara så pessimistisk egentligen, men det kanske blir en korrigering 10-20 procent – vad vet jag?

Balders har en mycket diversifierad fastighetsportfölj. Erik Selin noterar att vissa handelsfastigheter har blivit dramatiskt mycket billigare. Han har även sett en prisförändring i färdiga hyresfastigheter, som tidigare sålts väldigt dyrt.

– Där hoppas jag kunna få möjlighet att investera lite mer. Vi har varit utkonkurrerade.

Vilken roll spelar diskussionen om skärpt amorteringskrav?

– Jag tror på ett sätt att det är lika bra att införa det nu – då är det gjort och så får man se vart vi landar.

I grunden tycker han dock att det är onödigt.

– Bankerna sköter det där själva, det behöver inte myndighetsregleras. Men givet att jag tror att debatten kommer att fortsätta, kan man lika gärna införas det.