”Status quo är mest troligt”

Med Hillary Clinton får USA en konsensussökande pragmatiker som ny president. Men kongressvalet – med högst osäker utgång – avgör i vilken utsträckning hon kan göra verklighet av sin politik. Och på börsen finns både vinnare och förlorare. Detta var något av innehållet på Carnegie Privatbanks sista kunskapsseminarium inför USA-valet. 

Efter onsdagens avslutande tv-debatt mellan de två kandidaterna i det amerikanska presidentvalet, där Donald Trump enligt många uppträdde som en skadeskjuten björn, höll Carnegie Privatbank kunskapsseminarium för kunder i Stockholm.

I nuläget pekar allt mot att Hillary Clinton blir USA:s nästa president, konstaterade Henrik von Sydow, omvärldsanalytiker på Carnegie Privatbank.

– Hon har ett tydligt övertag i opinionsmätningarna, mycket bättre finansiering och struktur i sin kampanj.  Samtidigt handlar allt om valdeltagande – kommer Hillary Clinton lyckas mobilisera sin väljarbas att faktiskt gå till valurnorna tisdagen den 8 november? Speciellt viktigt för henne är att få med sig de unga, millennials, samt spansktalande och afroamerikaner.

Utgången i det samtida kongressvalet är betydligt svårare att prognostisera – men lika viktigt som presidentvalet då fördelningen mellan republikaner och demokrater kommer att avgöra hur mycket Hillary Clinton kan göra verklighet av sin politik, fortsatte Henrik von Sydow. Behåller republikanerna kontrollen över åtminstone en av de två kamrarna, senaten eller representanthuset, har partiet fortsatt veto i lagstiftningsprocessen och risken för låsningar, så kallade gridlocks, kvarstår.

– Status quo är det mest troliga scenariot med cirka 65-70 procents sannolikhet. I det läget blir samspelet mellan demokrater och republikaner avgörande för innehållet i politiken. Följ dialogen mellan Hillary Clinton och Paul Ryan, den ledande republikanen, för att titta efter house dynamics – det vill säga om den republikanska strategin blir att förhandla för att åstadkomma resultat här och nu – eller om man snarare siktar in sig på att vinna nästa val.

Henrik von Sydow har tagit del av dokument som offentliggjorts av sajten Wikileaks  med transkriberingar av Hillary Clintons mycket välbetalda tal inför storbanken Goldman Sachs 2013. Där framstår hon som en moderat demokrat – en mittenorienterad pragmatiker som söker samarbete, anser han. Hon är en varm anhängare av Nato och frihandel – men har inte fokus på Europa, utan Asien.

– Clintons finanspolitik kommer kännetecknas av en aktiv fördelningspolitik med fokus på reallöneutvecklingen för att minska inkomst- och förmögenhetsklyftorna. Vi kommer sannolikt få se skattelättnader för medelklassen. Hon har också en mer interventionistisk hållning och kommer vidta åtgärder när  marknader inte bedöms fungera perfekt, sa Henrik von Sydow.

Helena Haraldsson, omvärldsstrateg på Carnegie Privatbank, konstaterade att börsen som helhet inte brukar reagera särskilt kraftfullt på utfallet i amerikanska presidentval. Däremot kan man utnämna vissa sektorer som vinnare respektive förlorare med Hillary Clinton som president, anser hon.

– Hälsovårdssektorn är redan en förlorare och har gått klart sämst på New York-börsen i år, då Clinton vill införa pristak på läkemedel. Hon kan också gå hårt åt fossila bränslen som olja medan förnybar energi troligtvis blir en vinnare. Mer regleringar i finanssektorn slår mot vinsterna i bank- och fastighetsbolag, medan minimilöner kan ge marginalpress i vissa bolag, kanske främst inom detaljhandel.

Hur ser en bra exponera mot USA ut?

– I våra diskretionära portföljer har vi nyligen köpt den amerikanska hälsovårdssektorn, bland annat just för att vi anser att den blivit för nedpressad, då demokraterna inte ser ut att kunna dominera kongressen. Vi har också exponering  mot dollarn, amerikanska småbolag och amerikanska bygg- och byggmaterialbolag som sannolikt blir en valvinnare då båda partierna pratar om ökade infrastruktursatsningar.

Slutligen, kan man helt räkna ut Trump?

– Nej, det återstår ett par veckor och minns Brexit, där alla opinionsmätningar och till och med vallokalsundersökningarna talade för Bremain.  Det kan vara så att stödet för Donald Trump underskattas. Det är inte omöjligt men det ser allt mer osannolikt ut att han vinner, sa Henrik von Sydow.