Veckans makroanalyser

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver de finansiella marknaderna:

• Skakigare börser & Sverige släpar efter

• Industrin svagare & smittrisken ökar

• Upptrappade konflikter & på flera fronter

• Ränteras & flock av duvor

Skakigare börser & Sverige släpar efter

Börserna var lugna i juli och S&P500 slog rekord över 3000, men nu i augusti skakar börserna igen. Svenska börsen och tillväxtmarknader har släpat efter och kronan försvagats.

USA nära teknisk vinstrecession igen men förväntningarna för 2kv överträffades med några procent – som vanligt. Men endast 7 procent av industribolagen visade vinsttillväxt, prognoserna för hösten sänks och globalt är revideringstrenden svag. I den svenska rapportsäsongen var vinsterna totalt okej, men nedrevideringarna fler än upprevideringarna. Både bank och verkstad, de två tunga sektorerna, var besvikelser.

Industrin svagare & smittrisken ökar

Industripessimismen förvärras stadigt. Särskilt ser vi svag data från exportberoende länder som Tyskland, Sydkorea och Sverige. Tyska Ifo-barometern beskrivs vara i ”fritt fall” och Caterpillar i USA, som är globala och ses som en temperaturmätare inom verkstad, var mycket försiktiga i sin rapport.

Än så länge står tjänstesektor, konsumtion och byggaktivitet emot – men risken för spridning av industripessimismen ökar varje dag särskilt då nya handelsbråk ökar osäkerheten för bolagen.

Upptrappade konflikter & på flera fronter


Det är främst handelskonflikterna som dämpar börshumöret och frågan är om låga räntor och mer centralbanksstimulanser räcker när konjunkturen redan är så skör. Tonläget har hårdnat hel rad fronter: Iran, handelsgnabb Japan/Sydkorea, protester i Hong Kong och Ryssland etc. Värst för börserna är upptrappade och förlängda handelskonflikter och ökad risk för hård Brexit.

Förra veckan: Trump hotar med ytterligare tullar mot Kina (1 sept), som svarar med att inte importera jordbruksprodukter och en svagare yuan. USA kallar Kina valutamanipulatör. Fokus på Kinadata på onsdag.

Ränteras & flock av duvor


Obligationsräntor rasar: USA’s 10-åring under 1,75 procent, hela tyska statsskulden på negativ ränta – och fler duvaktiga centralbanker. Fed sänkte 25bp i slutet av juli (60bp till förväntas i år) och ECB signalerar stimulanser i september. Förra veckan såg vi Indien, Nya Zealand och Thailand sänka styrräntorna mer än väntat.

Superlåga räntor gör aktier relativt mer intressanta och kan motivera en uppvärdering av aktier. Finns dock en oro för hur riskaptiten påverkas av värre handelskrig och räcker i så fall centralbanksstödet? Notera att Fed-sänkningar endast förhindrat 2 av de senaste 5 recessionerna (och därmed stora börsfall).

Relaterade artiklar